UBT

Nëntori, muaji i krenarisë dhe i dhembjes së popullit shqiptar!

/ 2 minuta lexim

Nga Sami Arifi – Festat e Nëntorit janë muaji i përpjekjeve sakrificës i dhembjeve të mëdha, po, mbi të gjitha është muaji i krenarisë së popullit shqiptar!

Mobi Casa
 • Ngritja e Flamurit të popullit të arbërit (shqiptar) në Krujë, i quajtur në popull Nëntori i Parë i Ngritjes së Flamurit, 28 Nëntor të vitit 1443 u bë nga kryeheroi ynë kombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbeu…
 • Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë si dhe Ngritja e Flamurit Kombëtar Shqiptar në Vlorë, më 28 Nëntor të vitit 1912 nga kryetrimi dhe diplomati i kohës Ismail Qemali…
 • Kongresi i Alfabetit dhe i çështjeve kombëtare në Manastir u zhvillua më 14-22 Nëntor të vitit 1908, ku, kryetar i Kongresit të Alfabetin në Manastir dhe çështjeve të tjera Kombëtare ishte Mit’hat Frashëri, ndërsa Komisioni i Alfabetit të Gjuhës Shqipe në Manastir ishte në përbërje:
 1. Mit’hat Frashëri (Kryetar i Kongresit);
  2.Gjergj Fishta (Kryetar i Komisionit për Alfabetin Shqip);
  3.Luigj Gurakuqi (Anëtar i Komisionit);
  4.Gjergj Qiriazi (Anëtar i Komisionit);
  5.Ndre Mjeda (Anëtar i Komisionit);
  6.Grigor Cilka (Anëtar i Komisionit);
  7.Jak Buda (Anëtar i Komisionit);
  8.Shahin Kolonja (Anëtar i Komisionit);
  9.Sotir Peci (Anëtar i Komisionit);
  10.Bajo Topulli (Anëtar i Komisionit);
  11.Nyzet Vrioni (Anëtar i Komisionit)…
  -Dëgjimi i Zërit të Radio-Tiranës, për herë të parë ishte më 28 Nëntor të vitit 1938.
  -Ngadhnjimi i Shqipërisë mbi Nazi-Fashizmin u arritë më 28 Nëntor të vitit 1944.
  -Demonstratat për të drejtat kombëtare në Kosovë, më 27 Nëntor të vitit 1968.
  -Datëlindja e Komandantit Legjendar të UÇK-së, Adem Jasharit, më 28 Nëntor 1955.
  -Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, më 20-25 Nëntor1972.
  -Paraqitja e parë publike e UÇK-së u bë më 28 Nëntor të vitit 1997.
  Populli ynë pagoi çmimin e shtrejt për lirinë e atdheut…
  -Uroj që aspiratat e popullit shqiptar të arrihen me kremtimin e festës madhore të Bashkimit Mbarëkombëtar, gëzuar për të gjithë shqiptarët kudo që ndodhen festat mbarëkombëtare të Nëntorit…