RCCOLA

U bie çmimi

/ 4 minuta lexim

Banesave të ndërtuara pas luftës në Kosovë, po u bie çmimi. Më së shumti janë liruar këto banesa për shkak të cilësisë së dobët të ndërtimeve dhe mungesës së dokumentacionit.

Ato nuk i blen kush as me 50 për qind zbritje të çmimit. Rënie e çmimeve po vërehet edhe në ndërtimet e reja. Agjencitë e patundshmërive thonë se as për këto ndërtime nuk ka blerës.

Po bien çmimet e banesave. Ky lajm po i gëzon ata që deri më tani nuk kanë mundur të bëhen banorë të ndërtesave të panumërta të banimit kolektiv në qytete.

Në krahasim me vitet e kaluara, qytetarët mund të blejnë metrin katror të apartamenteve deri 50 për qind më lirë në disa vende.

Rënia kryesisht vërehet te disa objekte të banimit të ndërtuara në vitet e pasluftës.

Shkak del të jetë numri i madh i ndërtimeve të pakontrolluara në atë kohë, pa ndonjë kriter dhe pa kontroll të mirëfilltë nga institucionet.

Këtë e pranojnë edhe kompanitë ndërtuese dhe e dëshmojnë agjencitë që merren me shitblerjen e patundshmërive.

Sipas këtyre të fundit, në ndërtimet e reja nuk vërehet ndonjë ndryshim i madh në çmim, ndërsa në ato të vjetrat që janë ndërtuar para 5-6 vitesh, ka raste që një metër katrorë shitet edhe me 250 euro.

Në një studim që ka bërë Arben Asllani, pronar i agjencisë së patundshmërive Intercapital, tregon se në Prishtinë, rënie vërehet në banesat e ndërtuara afër parkut të qytetit dhe në lagjen Arbëria.

“S’kanë leje dhe kushtet i kanë më të dobëta se këto të rejat”, thekson Asllani.

Ai tregon se edhe te ndërtimet e reja që po ndërtohen së fundi, ka rënie të lehta nga 4 deri në 5 për qind të çmimit për metër katror.

Megjithatë, edhe këto duket se po përballen me një problem.

“Këto ndërtimet e reja po e diktojnë çmimin, por nuk ka blerës aq shumë”, thekson Asllani.

Sipas tij, në Prishtinë në zonën Qendra, çmimi ka mbetur konstant dhe nuk vërehet ndonjë ndryshim i madh, ndërsa në pjesët periferike ka lëvizje të mëdha.

Të dhënat e hulumtimit të kësaj agjencie tregojnë se çmimet e ndërtimeve të reja më së shtrenjti janë në lagjen Pejton në Prishtinë, ku sillen nga 1200 euro deri në 1600 euro. Ndërsa më së liri duket të jetë në Lagjen e Spitalit, Arbëri, Tophane e Mati 1, nga 700 deri në 900 euro.

Edhe pronari i kompanisë ndërtuese “Pozhegu Brothers”, Qemajl Pozhegu, thotë se ka një tendencë në ngritje të qytetarëve të interesuar për apartamente të ndërtuar së fundi.

“Banesat e reja janë me kualitet më të lartë të ndërtimit dhe për këtë është rritur kërkesa për to”, pohon Pozhegu.

Hidromorava

Përcaktues i vlerës së banesave ai thotë se në masë të madhe është lokacioni ku është e ndërtuar ajo dhe kushtet që po u ofrohen nga ndërtuesit për mënyrën e blerjes qytetarëve.

Numri i madh i banesave në ndërtim për ata që merren me këtë punë është rrezik se do të ndikojë që edhe më tej të bjerë çmimi i shitjes.

Pronari i kompanisë Nartel, Gani Mehmeti vlerëson se në treg janë futur një numër i madh i ndërtuesve të panjohur që nuk e kanë profesion ndërtimin dhe që po ndikojnë në çrregullimin e çmimit.

Megjithatë, Mehmeti thotë se nuk i ka lëvizur çmimet e banesave që i ka në shitje dhe nuk e ka ndërmend të bëjë një gjest të tillë njëherë, pavarësisht se si veprojnë kolegët e tij.

Çmimet e banesave në Prishtinë:

Lagjja Pejton, nga 1200 – 1600 euro

Ulpianë, nga 1200 – 1400 euro

Dardani, nga 1000 -1200 euro

Lakërishtë, nga 900 -1200 euro

Emshir, nga 700 – 1000 euro

Bregu i Diellit, nga 800 – 1000 euro

Lagja e Spitalit, nga 700 – 900 euro

Arbëri, nga 700 – 900 euro

Parku i qytetit, nga 800 – 1000 euro

Tophane, nga 700 – 900 euro

Mati 1, nga 700- 900 euro

Qafa, nga 900 – 1200 euro(express)