Tri alergjitë më të këqija që mund të keni nga ushqimi

Alergjitë ushqimore janë të vështira, nëse i kemi vetë apo dikë që njohim, e dimë se sa mund të na kufizojnë por edhe sa duhet të kemi kujdes. Disa janë të lehta për t’u menaxhuar, disa janë të përkohshme dhe disa zgjasin përgjithmonë, por të gjitha janë po aq të bezdisshme.

Më poshtë do të shohim format e tyre më serioze, të cilat na e ndërlikojnë jashtëzakonisht shumë jetën.

Kikirikët

Alergjia ndaj kikirikut është një nga më të njohurat. Mund të shkaktojë reaksione serioze, duke përfshirë anafilaksinë, e cila prek të gjithë trupin, fjalë për fjalë na merr frymën dhe ul presionin e gjakut, duke çuar në humbjen e vetëdijes.

Sipas hulumtimeve, rreth 20% e fëmijëve e kapërcejnë këtë alergji me rritjen e tyre, ndërsa pediatër u rekomandojnë prindërve që të mos u japin kikirikë foshnjave të familjes, për të mos shkaktuar tronditje alergjike. Të tjerë argumentojnë se është më mirë t’i hamë ato që në moshë shumë të re në mënyrë që të mos bëhen alergjikë, si një vaksinë që fut virusin në trupin tonë për të zhvilluar imunitetin.

Vezët

Alergjia në vezë nuk është një detyrë e lehtë, kryesisht sepse nuk ka një formë. Për shkak se proteinat e të verdhës së vezës janë të ndryshme nga ato që gjenden në të bardhën e vezës, ne mund të jemi alergjikë ndaj njërës ose të dyjave. Kjo është jashtëzakonisht e zakonshme, me 66% të fëmijëve mbi moshën 5 vjeç.

Susam

Këtu kemi një alergji më të rrallë, e cila është veçanërisht e bezdisshme sepse shumë produkte përmbajnë farat e susamit, pa përmendur fjalën specifike në përbërësit e tyre, tahini, për shembull. Zakonisht zgjat gjithë jetën, me vetëm 20% të fëmijëve të lindur me të e tejkalojnë atë.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS