SHBA të shqetësuara rreth mundësisë së një krize ushqimore

Shtetet e Bashkuara janë prodhuesi kryesor i misrit dhe sojës – dy prodhime që vendet në zhvillim mbështeten. Megjithatë, gjatë dy muajve të fundit, çmimet janë rritur ndjeshëm ndërsa Amerika përjeton thatësirën e saj më të keqe që nga viti 1950.

Një ekspert i politikës ushqimore thotë se një mënyrë e bashkërenduar efektive në përgjigje të thatësirës mund të ndihmojë në parandalimin e një krize globale të ushqimit. Më shumë se gjysma e Shteteve të Bashkuara është duke përjetuar problem të dyfishtë; shumë pak shi dhe temperatura shumë të larta.

Shenggen Fan, drejtor i Institutit kërkimor të Politikave ndërkombëtare të Ushqimit, thotë se kjo klimë është jo vetëm duke rritur çmimet, por po kontribuon edhe në paqëndrueshmërinë e çmimeve. “Shtetet e Bashkuara luajnë një rol të madh në sigurinë ushqimore botërore. SHBA është eksportuesi më i madh i sojës, misrit dhe prodhimeve të tjera ushqimore. Pra, çdo gjë që ndodh në Amerikë do të ketë rëndësi globale”.

Rënia e prodhimit të misrit ka rritur çmimet 30 për qind në dy muajt e fundit. Çmimet e sojës janë rritur deri 19 për qind. /Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS