UBT

Shaqiri, Xhaka dhe Mehmedi në Muzeun Kombëtar të Zvicrës, afër Federerit dhe Einsteinit

/ 2 minuta lexim

Në Swiss Pres Photo, çmimin më prestigjioz të fotografisë gazetareske të Zvicrës, shqiptarët janë temë e gazetarëve, si yje të shtetit helvetik dhe si banorë shembull i mirë i këtij vendi.

Pranë fotografisë së Einsteinit, Voltaire-it dhe Federerit në Muzeun Nacional të Zvicrës është fotografia e ekipit futbollistik nacional të Zvicrës, në të cilin janë tre shqiptarë dhe disa të huaj të tjerë që kanë emigruar në Zvicër dhe kanë arritur ta bëjnë vendin pritës krenar me ta.

Në një mur në fillim të muzeut gjenden një sërë fotografish të personave të ndryshëm, të cilët kanë ardhur në Zvicër vetë, e disa që kanë ardhur me prindërit e tyre dhe kanë arritur që shtetin helvetik ta bëjnë sikur vendin e tyre.

Mobi Casa

Në mesin e tyre përnjëmend ka emra të mëdhenj, roli i të cilëve në fusha të ndryshme ka ndikuar në ndryshime që kanë vënë kufirin më mes të kohëve, sikur që është themeluesi i teorisë së relativitetit, Albert Eistain, shkrimtari i njohur francez, i ndjekur nga shteti i vet, Voltaire, apo edhe themeluesi i renesansës, Erasmus i Rotterdami.

Tash në këtë mur për të gjithë zviceranët që dëshirojnë të hapin mendjen ndaj të huajve, me të cilët ky shtet mburret, janë edhe treshja shqiptare e reprezentacionit të Zvicrës: Admir Mehmedi, Xherdan Shaqiri dhe Granit Xhaka. Edhe pse zyrtarët e muzeut kishin shkruar gabimisht emrin e Xherdanit, duke e shkruar atë Yherdan.

Mirëpo përveç ekspozitës permanente në këtë muze, në pjesën e ekspozitave të herëpashershme sërish paraqitet një fotografi e Shaqirit, me të cilën zvicerani Georgios Kefalas ka konkurruar për të marrë çmimin prestigjioz të fotografisë Swiss Press Photo. Aty shihet Shaqiri duke treguar me gishta për numrin e golave që ai ka dhënë në lojën kundër Bullgarisë.