Eko Higjiena

Rusët më 1976 kanë gjetur ujë në Hënë

/ 1 minutë lexim

Në gusht të vitit 1976, raketa sovjetike aterroi në Hënë. Ka shpuar një vrimë 2 metra të thellë, ka nxjerrë 200 gramë të mostrave të shkëmbit, dhe është kthyer përsëri në Tokë. Mostrat përmbanin të paktën 0.1 për qind të ujit.

Kjo ishte hera e parë që një fluturake kozmike ka gjetur prova të ujit në Hënë.

Misionet amerikane Apollo, po ashtu kanë sjellë mostra shkëmbi, por është supozuar se ato janë të kontaminuara me ujët nga Toka.

UBT

Zbulimi i ujit më 1976 ishte sensacioni të cilin e kanë injoruar mediat perëndimore. Zbulimi është publikuar në revistën “Geokhimiya”, që kishte edhe edicionin në gjuhën angleze, por nuk është cituar kurrë nga asnjë shkencëtar, edhe pse fjala për faktin të cilin e interesonte çdo njeri në botë.

“Injorimi i tillë e ka kthyer shkencën për dekada të tëra pas”, thotë Arlin Crotts nga Universiteti Columbia. /Telegrafi/