Fundamenti

Qosja:Jam i privilegjuar që marrë çmimin letrar Beqir Musliu

/ 4 minuta lexim
Fundamenti

Gjilan – Duke marrë çmimin letrar Beqir Musliu akademik Rexhep Qosja tha se ndihet i nderuar dhe i privilegjuar që merr çmimin me emrin e një krijuesi të gjithanshëm e me një dhunti të gjerë siç ishte Beqir Musliu.

Të premten në sallën e Kuvendit Komunal në mënyrë solemne çmimi letrar “Beqir Musliu” i është dhënë laureatit dhe fituesit të sivjetmë akademik Rexhep Qosja. Në prani të shumë krijuesve,këshilltarëve komunal,poetëve,letrarëve,profesorëve universitar, çmimin e ka dhënë solemnisht Qemajl Mustafa.

Arsyetimin e jurisë e ka dhënë profesor Faik Shkodra, derisa për krijimtarinë e Qosjes ka folur edhe profesor Agim Vinca.

Kryetari i Gjilani Qemajl Mustafa duke dhënë çmimin tha se e kam serish nderin e veçantë që në cilësinë e kryetarit të komunës së Gjilanit t’i uroj dhe t’i falënderoj të gjithë ata që dhanë dhe po japin kontributin e tyre në fushën e krijimtarisë letrare dhe ata që këtë krijimtari e bëjnë kuptimplotë e që janë lexuesit dhe organizatorët e akteve simbolike e ceremoniale çfarë është ky sot këtu.

“Është patjetër nder i veçantë të jetosh e aq më shumë është nder ta përfaqësosh një komunë e cila ka dhënë krijuesin Beqir Musliu, profili i të cilit nuk “prodhohet” shpesh. Ishte nderë për autorin por para së gjithash për ne të gjithë ideja për themelimin e çmimit Beqir Musliu. Është ky çmim simbolik në vlerë materiale po domethënës për nga përkushtimi dhe porosia që bartë ai me vete” tha Mustafa.

Eco Higjiena

Mustafa tha se është nderë i veçantë se çmimi Beqir Musliu i jepet krijuesit të veçantë të hapësirës shqiptare në një konkurrencë të denjë. Sivjet ndjehemi fare mirë që këtë çmim juria i ndau njërit nga njerëzit më meritor të letrave shqipe dhe të mendimit tonë kritik, shoqëror e politik, mikut të madh të ngjarjeve kulturore e letrare në Gjilan, të nderuarit akademik Rexhep Qosja.

Duke e uruar Qosjen për çmimin Mustafa tha se urojmë që ky akt i vogël i komunës sonë t’ju shërbejë juve dhe krijuesve të tjerë për të krijuar vlera edhe më konkurruese në nivel kombi, rajoni dhe globi. “Ju premtoj se Gjilani mbetet i përkushtuar dhe i hapur në promovimin dhe nderimin e vlerave të vërteta sepse kjo tashmë në Gjilan është kërkesë e publikut, është përkushtim i komunës dhe krijuesve të saj “tha Mustafa.

Kurse akademik Rexhep Qosja pasi ka marrë çmimin letrar Beqi Musliu i cili ndahet nga Ars Clubi “Beqir Musliu” tha se ndihem i nderuar dhe i privilegjuar që marrë këtë çmim që mbanë ermin e një krijuesi të madh siç është Beqir Musliu. “Për Beqir Musliun kam shkruar qysh në vitet 1967 sepse vëreja që në shkrimet e tija kishte diçka interesante dhe të dobishme dhe dallonte nga të tjerët”.

Qosja tha se duke parë këto vlera tek Beqir Musliu e ka futur edhe në antologjinë e poezisë shqipe, në mesin e 31 poetëve të tjerë edhe pse Beqa atëherë kishte vetëm 25 vite. Qosja tha se Beqi Musliu është krijues i gjithanshëm dhe figurë me dhunti të gjerë. “Krijimtaria e Beqës ka cilësi dhe vlerë” tha Qosja.

Duke folur për zhvillimet e përgjithshme në Kosovën e pasluftës Qosja tha se Kosova e lirë dhe e pavarur është krijuar edhe falë krijimtarisë letrare. Qosja falënderoj Gjilanin dhe në veçanti Qemajl Mustafën për përkushtimin e treguar ndaj vlerave krijuese e kulturore./rajonipress/