Uji Dea

Presheva e falënderon Haqif Mulliqin për revistën “Ditët e komedisë shqiptare”, për festivalin kombëtar të komedisë dhe për gjithçka që dha në pasurimin e jetës teatrale

/ 2 minuta lexim

Nga Xhemaledin Salihu – Nisma e selektorit të Revistës së Teatrove Amatore të Kosovës, Haqif Mulliqi dhe organizatorit të po kësaj revistë, Dr. Emin Kabashi që për vitin 1994, po qe se nuk sigurohet leja për organizimin e revistës në fjalë në Prishtinë apo Prizren, atëherë ajo të mbahet në Preshevë, u përkrah nga punonjësit kulturorë të Preshevës.

Pasi u sigurua leja në Prizren, Haqif Mulliqi propozoi që në Preshevë të mbahet Revista “Ditët e Komedisë Shqiptare”

Revista e parë Tradicionale “Ditët e Komedisë Shqiptare-Presheva ‘94” u mbajtë më 20-25 qershor 1994.

Juria profesionale ishte në përbërje: Haqif Mulliqi, Agron Boriçi dhe Nimon Muçaj.

Haqif Mulliqi i ndjerë i dha impuls jetës teatrale të Preshevës, u angazhua drejtpërdrejtë që Revista të jetë sa më cilësore dhe ishte ai që i nxiti punonjësit kulturorë që kjo Revistë të organizohet sa më mirë.

Gjatë gjithë ditëve të shfaqjeve të komedive në Preshevë ishte i dashur me qytetarët e Preshevës , sidomos me të angazhuarit në mbajtjen e Revistës.

Fidanishtja

Më 20 janar 1995, në Shtëpinë e kulturës “Abdulla Krashnica” në Preshevë u mbajt mbledhja e Këshillit Nismëtar të Festivalit: Dr. Latif Berisha, Fadil Hysaj, Dr. Emin Kabashi, Haqif Mulliqi, Xhemaledin Salihu, Havçe Hasani dhe Agron Boriçi.

Më 15 mars 1995 u mbajt mbledhja e Këshillit Profesional:Fadil Hysaj, kryetar, Dr. Emin kabashi, Haqif Mulliqi, Zimo Krutaj, Sokol Angjeli, Sefedin Nuredini, dhe Agron Boriçi, në të cilin u aprovua Statuti i Festivalit dhe organet e Festivalit: Xhemaledin Salihu, drejtor i Festivalit, Sefedin Nuredini, përzgjedhës, Dr. Emin Kabashi udhëheqës i Tryezës dhe Haqif Mulliqi, redaktor i Informatorit.

Në mbledhje ishte prezent edhe Vili Minaroli, I ngarkuar i Ambasades së Shqipërisë në Beograd. Këshilli organizativ: Havce Hasani, kryetar, Agron Borici, Adnan Ymeri, Shqipe Qerimi dhe Fadil Azizi. Juria profesionale: Fadil Hysaj, kryetar, Zimo Krutaj/e zëvendësoi Vangjysh Furxhi/ dhe Xhevat Limani.

Për Festival u përzgjodhën:Teatri Dramatik i Vlorës, Teatri “Bylis” Fier, Teatri Shqiptar Shkup, Teatri i Korçës, Teatri i Tiranës, Teatri “Dodona” Prishtinë me 2 komedi dhe Teatri Popullor Gjakove.

Drejtoria e Festivalit i bëri të gjitha përgatitjet lidhur me Festivalin dhe për vizat hyrëse të teatrove nga Shqipëria./rajonipress/