“Populli shpreson ta ketë Jahjagën 5 vjet në krye”

Gjykata Kushtetuese të premten i ka dhënë shpjegimet përfundimtare pse Atifete Jahjagës nuk mund t’i ndërpritet mandati presidencial me amendamente dhe me marrëveshje politike.

Në aktgjykimin mbi 40 faqesh që ka lëshuar kjo gjykatë, thuhet se Jahjaga me 7 prill të vitit të kaluar ka marrë besimin e shumicës së deputetëve të Kuvendit të Kosovës për ta drejtuar shtetin në mandat pesëvjeçar.

Vendimi për emërimin e saj asokohe i është dërguar Kryesisë së Kuvendit, Qeverisë dhe Arkivit të Kosovës. Mbështetur në këtë vendim, Kushtetuesja ka nxjerrë përfundimin se ndërprerja e parakohshme e mandatit të presidentes, e shkaktuar nga futja e sistemit të ri zgjedhor, pakëson të drejtat dhe liritë e përcaktuara në Kapitullin II të Kushtetutës.

“I gjithë populli i Kosovës pret që ajo të jetë presidentja e tyre gjatë pesë vjetëve të ardhshme”, thuhet në aktgjykim, transmeton “Koha Ditore”. “Kështu që, shkurtimi i mandatit të saj, siç propozohet me amendamentin 10, e privon popullin e Kosovës nga përfaqësuesi i tyre legjitim dhe garantuesi në një kohë më të hershme seç besonin dhe shpreson”.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS