UBT

Pacolli e Kusari – Lila ftojnë investitorët nga Emiratet e Bashkuara Arabe

/ 3 minuta lexim

Zëvendëskryeministri i Parë Behgjet Pacolli dhe zëvendëskryeministrja dhe Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë Mimoza Kusari-Lila po qëndrojnë në vizitë pune në Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) gjatë të cilës po zhvillojnë një sërë takimesh me zyrtarë të lartë të Qeverisë së EBA dhe me përfaqësues të sektorit privat.

Ata fillimisht u takuan me Ministren e Tregtisë së Jashtme Lubna Al Qasimi me të cilën kanë diskutuar për mënyrat e ngritjes së bashkëpunimit ekonomik ndërmjet dy shteteve.

Zëvendëskryeministri Behgjet Pacolli ka potencuar mundësitë investive në Kosovë me fokus të veçantë në sektorët e industrisë dhe bujqësisë. Ai gjithashtu ka përmendur përparësitë gjeografike, të fuqisë punëtore dhe të resurseve natyrore si përparësi konkurruese të Kosovës karshi vendeve tjera të rajonit.

Ndërsa Zëvendëskryeministrja Kusari-Lila ka folur për projektet konkrete investive në sektorin e turizmit, me theks të veçantë Projektin e Brezovicës.

Kurse Al Qasimi ka ofruar përkrahjen e plotë të Qeverisë së EBA dhe të resorit që ajo drejton për përkrahjen e bashkëpunimit me Kosovën. Ajo, premtoi se përmes dikasterit që drejton, do të ndihmoj në drejtim të promovimit të projekteve konkrete të diskutuara gjatë takimit.

Vali Ranch

Më tej, Zëvendëskryeministrat Pacolli dhe Kusari-Lila janë takuar edhe me Kryetarin e Bordit të Odës Ekonomike të Dubait, Abdulrahman Saif Al Ghurair me të cilin janë fokusuar kryesisht në krijimin e kushteve sa më të mira për tërheqjen e bizneseve nga EBA në Kosovë. Zevendskryeministri Pacolli në veçanti ka diskutuar për mundësinë e hapjes së Zyrës Ekonomike të Kosovës në Dubai,e cila do të shërbente për ngritjen e marrëdhënieve ekonomike me EBA por edhe me pjesën tjetër të botës Arabe.

Nga ana e saj, zevendskryeministrja Mimoza Kusari-Lila foli për mundësitë investive si dhe për mundësinë e organizimit të një Forumi Ekonomik me fokus në bizneset e EBA dhe Kosovës.

Kurse, AlGhurarir shprehu vullnetin e mirë të bizneseve të EBA për të bashkëpunuar me bizneset kosovare, por ai theksoi nevojën që Kosova të ngritë vetëdijen ndërkombëtare në raport me ofertën e saj por edhe me kërkesat për viza.

Më tutje, Zëvendëskryeministrat janë takuar edhe me Agjencinë për Promovimin e Investimeve (FDI Dubai) si dhe me Korporatën Ndërkombëtare Financiare të Dubait. Qëllimi i këtyre takimeve ishte prezantimi i projekteve investive, posaçërisht projekti i Brezovices.

Vizita në EBA është pjese e agjendës së Qeverisë së Republikës së Kosovës për promovim të investimeve dhe ngritje të bashkëpunimit ekonomik ndërkombëtar.