Njerëzit e trashë kërcënojnë civilizimin

/ 1 minutë lexim
KKVITI

Shkencëtarët britanik pohojnë personat me peshë të tepruar trupore nuk e dëmtojnë vetëm shëndetin e vet, por me shprehitë e veta ushqyese kërcënojnë edhe ekzistencën e pjesës tjetër të popullatës botërore.

“Të gjithë e pranojnë që rritja e popullatës kërcënon qëndrueshmërinë globale të mjedisit, por studimi jonë tregon që edhe pesha trupore është faktor kyç.

Nëse diçka nuk bëjmë sa i përket pyetjes së popullatës dhe trashësisë, shanset i kemi minimale”, ka thënë dr. Ian Roberts, koautor i studimit dhe profesor nga Shkolla londineze për higjienë dhe sëmundje tropike.

KKGjilan

Profesor Roberts dhe kolegët, kanë llogaritur që të gjithë njerëzit në botë së bashku peshojnë rreth 287 milionë tonë, nga ajo 15 milionë ton i bie personave të shëndoshtë, ndërsa 3,5 milionë ton në njerëzit e trashë.

Edhe pse pesha mesatare e njeriut është 62 kilogram, është vënë re një dallim në regjionet e ndryshme të botës.
Në Amerikën veriore pesha trupore është 80,7 kilogram, ndërsa në Azi 57,7 kilogram.
Studimi është publikuar në revistën profesionale BMC Public Helth.
/Telegrafi/