RCCOLA

Më shumë se gjysma e familjeve në Kosovë nuk mund t’i përballojnë shpenzimet për pushime

/ 1 minutë lexim

Këtë vit çmimet janë ngritur edhe në sektorin e turizmit, çka ka bërë që shumë qytetarë të mendojnë që mos të shkojnë në bregdet fare.

Sipas raportit të fundit të ASK-së, rreth 60 për qind e familjeve në Kosovë nuk mund t’i përballojnë shpenzimet për pushime.

ARKATANA

Në raportin “Të ardhurat dhe kushtet e jetesës“, thuhet se për mbi 40% prej tyre shpenzimet për strehim janë paraqitur si barrë e rëndë financiare.“57.3 për qind e ekonomive familjare nuk mund të përballojnë shpenzimet e një jave pushimi larg shtëpisë. Për 40.7 për qind të ekonomive familjare, shpenzimet për strehim janë paraqitur si barrë e rëndë financiare. Në shpenzimet për strehim janë përfshirë: pagesa e kredisë hipotekare, qiraja, sigurimet dhe pagesat për shërbime, shpenzimet për mbledhjen e plehrave, kanalizimet e ujërave të zeza, mirëmbajtja e rregullt, riparimi dhe shpenzime tjera”.

Ndërsa mbi 40 për qind e ekonomive familjare thuhet se mund të përballojnë një shpenzim të papritur prej 100 euro dhe të paguajnë prej burimeve vetanake, por 57 për qind e tyre nuk mund të përballojnë këtë shpenzim.