Fundamenti

Kosovarët, të tretët pas portugezëve dhe gjermanëve

/ 2 minuta lexim
Eco Higjiena

Në Zvicër, më shumë se një vit më parë jetojnë: 12337 portugezë, 11491 gjermanë 7796 kosovarë

Në fund të prillit 2012 në Zvicër jetonin 1’789’374 persona me shtetësi të huaj. Kjo shifër është për 4.3% më shumë se një vit më parë. Shumica ose 65% e shtetasve të huaj që jetojnë në Zvicër, vijnë nga vnedet e BE-së dhe EFTA-s.

Numri i të huajve nga shtetet tjera gjatë kësaj periudhe është rritur për 1.2%.

KKGJILAN

Nga të huajt më së shumti kanë ardhur në Zvicër portugezët, gjegjësisht 12337 persona. Pas tyre vijnë kgjermanët me 11491 dhe pastaj kosovarët, që këtë vit janë 7796 më shumë se një vit më parë.

Sikundër ka ndodhur për çdo vit nga shpallja e pavarësisë së Kosovës, rritja e numrit të kosovarëve edhe këtë vit nuk është rritje reale. Por, ajo shpjegohet me numrin relativisht të madh të kosovarëve që kanë marrë ndërkohë pasaportat kosovare dhe kanë hequr dorë nga pasaportat serbe. Po këtë trend e tregon edhe rënia e madhe (-9126) e numrit të serbëve në Zvicër, që e shpjegon të njëjtin fenomen, numrin relativ të kosovarëve që nuk janë më shtetas serbë.

Krahas rritjes së numrit të të të hujave që kanë ardhur të jetojnë në Zvicër, kemi edhe një numër në rritje të të huajve që kanë braktisur Zvicrën. Janë 65900 raste të tilla gjatë nje viti.(albinfoch)