Konsumimi i ekstraktit të çajit të gjelbër mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe në përmirësimin e shëndetit të zorrëve

“Ka shumë prova që konsumi më i madh i çajit të gjelbër lidhet me nivele të mira të kolesterolit, glukozës dhe triglicerideve, por asnjë studim nuk ka lidhur përfitimet e tij në zorrë me këta faktorë shëndetësorë”, tha profesori Richard Bruno i Universitetit Shtetëror të Ohaios.

Profesori Bruno dhe kolegët e tij kryen provën klinike në 40 individë si një vazhdim i një studimi të vitit 2019 që shoqëroi obezitetin më të ulët dhe më pak rreziqe shëndetësore te minjtë që konsumuan suplemente çaji të gjelbër me përmirësime në shëndetin e zorrëve.

Në studimin e ri, ekstrakti i çajit të gjelbër gjithashtu uli sheqerin në gjak ose glukozën dhe uli inflamacionin dhe përshkueshmërinë e zorrëve tek njerëzit e shëndetshëm.

“Ajo që na tregon kjo është se brenda një muaji ne jemi në gjendje të ulim glukozën në gjak si te njerëzit me sindromë metabolike ashtu edhe te njerëzit e shëndetshëm, dhe ulja e glukozës në gjak duket të jetë e lidhur me uljen e zorrëve që rrjedhin dhe uljen e inflamacionit të zorrëve – pavarësisht statusit të shëndetit”, tha profesori Bruno.

Njerëzit me sindromë metabolike diagnostikohen me të paktën tre nga pesë faktorët që rrisin rrezikun për sëmundje të zemrës, diabeti dhe probleme të tjera shëndetësore – yndyra e tepërt e barkut, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i ulët HDL (i mirë) dhe nivelet e larta të glukozës në gjak dhe agjërimit dhe trigliceridet, një lloj yndyre në gjak.

Gjëja e ndërlikuar në lidhje me këta faktorë rreziku që përbëjnë sindromën metabolike është se ata shpesh ndryshojnë pak dhe nuk kërkojnë ende menaxhim të drogës, por ende imponojnë rrezik të madh për shëndetin.

“Shumica e mjekëve fillimisht do të rekomandojnë humbje peshe dhe ushtrime. Fatkeqësisht, ne e dimë se shumica e njerëzve nuk mund të pajtohen me modifikimet e stilit të jetesës për arsye të ndryshme”, tha profesor Bruno.

“Puna jonë synon t’u japim njerëzve një mjet të ri të bazuar në ushqim për të ndihmuar në menaxhimin e rrezikut të tyre për sindromën metabolike ose për të ndryshuar sindromën metabolike”.

Në studim, 40 pjesëmarrës – 21 me sindromë metabolike dhe 19 të rritur të shëndetshëm – konsumuan konfeksione gome që përmbajnë ekstrakt çaji të gjelbër të pasur me komponime anti-inflamatore të quajtura katekina për 28 ditë. Doza ditore ishte e barabartë me pesë filxhanë çaj të gjelbër.

Në provën e rastësishme të kryqëzimit të dyfishtë të verbër, të gjithë pjesëmarrësit kaluan 28 ditë të tjera duke marrë një placebo, me një muaj pushim nga çdo suplement midis trajtimeve.

Studiuesit konfirmuan se pjesëmarrësit, siç u këshillua, ndoqën një dietë të ulët në polifenole gjatë fazave të konfeksionit të placebo-s dhe ekstraktit të çajit të gjelbër të studimit, kështu që çdo rezultat mund t’i atribuohet vetëm efekteve të çajit të gjelbër.

Rezultatet treguan se nivelet e glukozës në gjak të agjërimit për të gjithë pjesëmarrësit ishin dukshëm më të ulëta pas marrjes së ekstraktit të çajit të gjelbër në krahasim me nivelet pas marrjes së placebo. /Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS