Kjo është koha më e mirë për të fjetur

Sipas studiuesve, ekziston një kohë ideale për të fjetur nëse duam të reduktojmë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Dhe kjo kohë është midis 10 dhe 11 të natës.

Por, çka nëse jeni nga të paktët që ju zë gjumi edhe më herët, para orës 22:00? Papritur, edhe ata janë në një rrezik të konsiderueshëm prej 25% të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, së bashku me ata që flenë më vonë, pas mesnate.

Shpjegimi i dhënë nga studiuesit për këtë rrezik të shtuar mund të gjendet në ndryshimin e ritmit tonë ‘cirkadian’, pra orës sonë biologjike: “Sistemi cirkadian kontrollon ritmet e përditshme të sjelljes dhe fizike.

“Çrregullimet e ritmit cirkadian kanë efekte negative të konsiderueshme, duke rezultuar në performancë më të ulët njohëse dhe një rrezik në rritje të një sërë kushtesh të shëndetit fizik dhe mendor, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare”, tha studiuesi kryesor David Plans, një pedagog i lartë në neuroshkencë.

Megjithatë, ai paralajmëron se ky studim mund të mos provojë se gjumi gjatë kohës që mund të shkaktojë sëmundje kardiovaskulare, por nëse konfirmohet, mund të jetë një faktor i mundshëm rreziku.

Studimi

Mostra e përdorur për këtë studim ishte relativisht e madhe, pasi Dr. Plans dhe kolegët e tij mblodhën të dhëna nga më shumë se 88,000 burra dhe gra, me një moshë mesatare 61 vjeç, midis 2006 dhe 2010.

Informacioni mbi orët e gjumit dhe të zgjimit për më shumë se një javë erdhi nga njehsorët e mbajtur nga pjesëmarrësit në kyçet e dorës dhe nga pyetësorët që ata plotësuan për shëndetin dhe stilin e tyre të jetesës.

Në rishikimin e studiuesve rreth 6 vjet pas vlerësimit të parë të gjendjes së pjesëmarrësve, 3.6% e tyre zhvilluan një sëmundje kardiovaskulare. Shumica e tyre flinin në orën 12 të natës ose edhe më vonë.

Rreziku, megjithatë, ndryshonte në varësi të kohës së gjumit, pasi ata që binin në gjumë midis orës 11 dhe 11:59 kishin një rrezik 12% më të lartë dhe ata që flinin para orës 22:00 kishin një rrezik 24% më të lartë. Për sa i përket dallimeve gjinore, rreziku ishte më i lartë për gratë, ndërsa për burrat rreziku fshihej kur shkonin në shtrat para orës 22:00.

“Ne nuk mund të japim këshilla bazuar në rezultatet tona të reja, pasi kemi identifikuar vetëm një korrelacion”, vëren Dr. Planet. “Në përgjithësi, megjithatë, ka prova të mira që drita e mëngjesit riprogramon ritmin cirkadian dhe për këtë arsye mund të jetë e dobishme për një gjumë të shëndetshëm”, përfundon ai.

Si mund të flemë më mirë? Këshillat që ai jep janë gjithashtu të dobishme, bazuar në gjetjet e përgjithshme të hulumtimit: “Flini një kohë të arsyeshme dhe zgjohuni mjaft herët për të kaluar pak kohë jashtë në mëngjes nën rrezet e diellit, shmangni ekspozimin ndaj dritës blu, dritës që lëshojnë. pajisjet elektronike , kafeina por edhe dremitja pas orës 4 pasdite.

Përdoreni dhomën e gjumit vetëm për të fjetur dhe shtrihuni vetëm nëse jeni të përgjumur dhe dëshironi vërtet të flini.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS