KKGJILAN

Kardiologu paralajmëron: Nëse presioni i ulët i gjakut e kalon këtë vlerë, do të keni atak në zemër

/ 2 minuta lexim
Uji Dea

Nëse tashmë vuani nga presioni i lartë i gjakut, me siguri e matni këtë parametër të shëndetit të enëve të gjakut çdo ditë dhe tani ekspertët paralajmërojnë se duhet bërë sidomos kur ngriheni nga një pozicion ulur ose shtrirë.

Personat, presioni i gjakut i të cilëve “kërcen” kur drejtohen ose ngrihen në këmbë, janë në rrezik më të lartë të sulmit në zemër, raporton revista “Hypertension”. Kjo vlen veçanërisht për pacientët e rinj dhe të moshës së mesme.

Një rritje e ndjeshme e presionit të gjakut kur ngriheni në këmbë mund të jetë një shenjë se jeni në rrezik më të madh të ngjarjeve më serioze kardiovaskulare, siç është ataku në zemër. Në shumicën e rasteve, kur ngrihemi në këmbë ose ngrihemi dhe matim presionin me pajisjen, presioni i sipërm do të bjerë pak. Por nëse presioni më i ulët merr një vlerë më të lartë, kjo do të thotë se jeni në rrezik për një atak në zemër.

UBT

Në studimin e publikuar nga kjo revistë, morën pjesë 1207 pacientë të moshës 18 deri në 45 vjeç, të cilëve u konfirmua se kishin presion të lartë të gjakut të fazës së parë, ku pjesa e sipërme është në vlerat 140 deri në 159 dhe ajo e poshtme është 90 deri 100. Studimi zbuloi se ata janë ndër ata që kishin presionin më të lartë të presionit të gjakut kur u ngritën në këmbë, ishin dyfish më të rrezikuar nga një problem serioz i zemrës sesa pjesa tjetër e grupit.

“Ky zbulim konfirmon dyshimin tonë fillestar se presioni i lartë i gjakut gjatë qëndrimit në këmbë tek të rinjtë është i rëndësishëm për vendosjen e një diagnoze. Ne u habitëm se si edhe një kërcim shumë i vogël i presionit të gjakut mund të jetë një tregues rreziku. Shpresojmë që ky zbulim të fillojë tema e terapisë për pacientët me presion të lartë, edhe nëse janë të rinj”, tha kardiologu Dr. Paolo Palatini nga Universiteti i Padovës