Ilaçet për trajtimin e kolesterolitt zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të syrit

Sëmundja degjenerative e syrit mund të turbullojë shikimin qendror të një personi dhe ndodh kur njerëzit plaken.

Faktorë të tjerë që çojnë në këtë gjendje përfshijnë faktorë mjedisorë si duhani, mbipesha dhe dieta, dhe gjithashtu mund të jenë të trashëguar

Sëmundja degjenerative e syve është e zakonshme tek njerëzit mbi 50 vjeç, të cilët mund ta zhvillojnë atë fillimisht në njërin ose të dy sytë.

Sipas një studimi të ri, njerëzit që marrin rregullisht barna për të ulur nivelet e kolesterolit, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, të tilla si statinat – dhe që janë në gjendje të menaxhojnë në mënyrë të sigurt diabetin e tyre të tipit 2, do të ulin ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së syrit më vonë në jetë.

Sipas John Hopkin’s Medicine, ekzistojnë dy lloje të sëmundjeve degjenerative dhe makulare të syrit.

Njëra është thatësia, e cila është lloji më i zakonshëm, që përbën rreth 80% të rasteve.

“Shkaku i saktë i tij është i panjohur, megjithëse faktorët gjenetikë dhe mjedisorë mendohet se luajnë një rol,” shpjegon faqja shëndetësore.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS