Higjiena e dobët e dhëmbëve mund t’ju rrezikojë dëmtimin e mushkërive, paralajmëron eksperti

Një ekspert ndau më shumë për lidhjen midis gojës sonë, shëndetit dhe mirëqenies.

Duke folur me Express.co.uk, shefi dentar në Bupa Dental Care, Neil Sikka, tha: “Ndërsa ne priremi të lidhim shëndetin e dhëmbëve me atë që po ndodh në gojën tonë, hulumtimi ka gjetur, për shembull, se sëmundja e mishrave të dhëmbëve është gjithashtu e lidhur për disa probleme shëndetësore afatgjata, të tilla si sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru”.

“Në fakt, të dhënat nga sigurimi dentar Bupa tregojnë se klientët që pretendojnë për nxjerrjen e dhëmbëve kanë 70 për qind më shumë gjasa të pretendojnë për probleme të tjera shëndetësore, duke përforcuar më tej lidhjen midis shëndetit oral dhe atij të përgjithshëm”.

“Ajo që shumica e njerëzve nuk e dinë është se dentisti juaj mund të jetë linja juaj e parë e mbrojtjes në zbulimin e simptomave të problemeve më të gjera shëndetësore”.

“Duke përdorur disa nga shqisat; shikimi, zëri dhe nuhatja, dentistët janë në një pozicion të mirë për të dalluar probleme shëndetësore në pjesën tjetër të trupit”.

Një organ në trup që mund të ndikohet nga higjiena e dobët orale janë mushkëritë. Z. Sikka shpjegoi më tej: “Nëse goja juaj përmban shumë pllakë bakteriale, teoritë sugjerojnë që ju mund të merrni frymë dhe përhapni bakteret në mushkëri.

“Kjo mund të shkaktojë infeksion ose të përkeqësojë problemet ekzistuese. Është më e zakonshme tek të moshuarit ku mund të shkaktojë pneumoni aspiratave”.

“Pra, ndërsa dentistët nuk mund të diagnostikojnë nëse një pacient ka një problem në mushkëri, nëse ai ka shëndet të dobët oral, ka prova që sugjerojnë se mund të rrisë rrezikun e dëmtimit të mushkërive, për të cilin ne i bëjmë të vetëdijshëm pacientët në mënyrë që ata të mund të rrisin me mjekun e tyre të përgjithshëm”.

Ai iu referua një studimi të botuar në revistën Clinical Infectious Diseases, i cili arrin në përfundimin se ekziston një lidhje midis shëndetit të dobët oral dhe pneumonisë – që do të thotë se indet brenda mushkërive janë përflakur. /Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS