ARKATANA

Hapet qendra për shërbime të biznesit

/ 3 minuta lexim
Uji Dea

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë (MTI), e mbështetur nga Banka Botërore (BB), ka hapur të martën Qendrës për Shërbime të Biznesit.

Qendër kjo sipas zyrtarëve e cila do të lehtësojë punën e bizneseve e po ashtu do të zvogëloj procedurat, për regjistrim të biznesev e po ashtu merr marrje të numrin fiskal.

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë (MTI), e mbështetur nga Banka Botërore (BB), ka hapur të martën Qendrës për Shërbime të Biznesit. Qendër kjo sipas zyrtarëve e cila do të lehtësojë punën e bizneseve e po ashtu do të zvogëloj procedurat, për regjistrim të biznesev e po ashtu merr marrje të numrin fiskal.

Ministrja Mimoza Kusari – Lila, foli për reformat që ka ndërmarrë MTI-ja si dhe për rëndësinë e kësaj qendre. Ajo theksoi se pas hapjes së kësaj qendre bizneset do ta kenë më të lehtë regjistrimin e biznesit. “Hapja e kësaj qendre konsiston edhe me integrimin e sistemit të regjistrimit të biznesit, ku bizneset tani marrin vetëm një certifikatë për numrin fiskal dhe atë të biznesit”, theksoi Kusari-Lila.

RCCOLA

Në anën tjetër, udhëheqësja e projektit BETA, Greta Mingjozi, e cila ndihmoj në hapjen e kësaj qendre, tha se ky projekt ka filluar par katër vjetëve. “Ne sot po e përfundojmë projektin 4 vjeçar me MTI-në dhe jemi të lumtur që pikërisht sot u bë hapja e kësaj qendre, pra është ky një rezultat i dukshëm”.

Kjo qendër moderne do të ofroj të gjitha shërbimet për regjistrimin e biznesit, dhënien e licencave për derivate të naftës si dhe shërbimet për pronësi industrial. Qendra do të ofroj edhe materiale informuese të reformave për të bërit biznes, ambientin e investimeve.

Derisa më parë bizneseve u është kërkuar një numër i madh i dokumenteve, dashur të aplikojnë në tre agjencione, duke marrë kohë dhe kosto të lartë, procedura administrative si dhe një mos koordinim ndër-institucional, nga sipas zyrtarëve të MTI-së nga sot bizneset individuale mund të marrin certifikatën e numrit të biznesit bashkë me numrin fiskal për një ditë të vetme, ndërsa shoqëritë aksionare për tre ditë.

Po ashtu sipas tyre, Agjencia për Regjistrimin e Bizneseve, Doganat e Kosovës dhe Administrata Tatimore tashmë do të funksionojnë si një institucion i vetëm sa i përket regjistrimit të biznesit, ku bartëse e regjistrimit do të jetë kjo qendër. /Telegrafi/