RCCOLA

Gjenet e shqiptarëve ,unike ne Ballkan

/ 1 minutë lexim
Uji Dea

Shqiptarët janë popull shumë i vjetër dhe kanë gjuhë të veçantë. Përgjatë shekujve kanë ruajtur homogjenitetin. Dallojnë nga sllavët, derisa kanë ngjashmëri me grekët e para 3 mijë vjetëve.

Por, për shkak të zhvendosjeve, migrimeve e martesave, të dhënat gjenetike tregojnë se popujt e Europës, kush më shumë e kush më pak, të gjithë janë kushërinj të largët. Këto janë rezultatet e një studimi të Universitetit të Kalifornisë për prejardhjen gjenetike.

E gjithë Europa është një tollovi e madhe gjenetike.

Shumica e popujve në kontinentin e vjetër kanë paraardhës të njëjtë apo të ngjashëm.

Mobi Casa

Këto ngjashmëri janë evidente së paku përgjatë 1 mijë e 500 vjetëve të fundit.

Por, aq sa kanë të përbashkët, disa prej këtyre popujve duken gjithashtu të ndryshëm.

Në këtë grup duket se bëjnë pjesë shqiptarët.

Prejardhja e tyre ilire dhe gjuha tërësisht e veçantë nga të tjerët i bën ata goxha specialë.(express)