KKGJILAN

Ç`farë ndodhi më 11 maj 1999 në Kamenicë dhe fshatrat e saj, kush u vra e kush ishte në listën e likuidimit

/ 6 minuta lexim
Uji Dea

Kamenicë – Një rrëfim origjinal i Selver Lenjanit tregon për mizorin e datës 11 maj 1999 derisa forcat qetnike serbe e paramilitare të Millosheviqit po bënin kërdi në territorin e Anamoravës. Lenjani me shumë nostalgji e kujton edhe sot atë ditë tmerri, ankthi, frike e pasigurie për shumë shqiptarë të pambrojtur. Lista e likuidimit ishte bërë gati nga paramilitarët dhe policia serbe, furrat po bëheshin gati për të djegur e karbonizuar shqiptarët e asaj ane.

Reagimi origjinal i Selver Lenjanit:

Hyrja e forcave serbe në fshatin Karaçevë e poshtme ndodhi më 11 maj 1999 e tërë komuna e Kamenicës ishte nën ankthin e frikës se ç’po ndodh me qytetarë e komunës së Kamenicës, ku në krye të policisë në këtë qytet ishte komandanti Perzha Moma, liska, Rada i Stralices, Todoroviç Rada, Misha Dumçiçi, Rada i Berivojcës e shumë pjesëtar të ekspeditave Çetnike të armatosur deri në dhëmb e të ngjyrosur.

Atë ditë shtatë qytetar të brezit kufitar kërkoheshin për ekzekutim, ata ishin aktivista e veprimtar dhe jo vetëm këta sepse ato ditë i tërë Regjioni i Gjilanit, Kamenicës, ishte në tym, e flak sikurse edhe të Vitisë e një pjesë e Novobërdës.

Ishte rrezik shumë i madh dhe kishte frikë të madhe sepse policia dhe paramilitarët kishin vënë në funksion dhe me lista kërkonin kokat e aktivistëve të devotshëm për t`i pushkatuar siç ishin: Keka Besim, Thaqi Asllan, Thaqi Sevdail, Lenjani Zeqir, Lenjani Selver, Lenjani Sabit, Lenjani Hevzija.

Siç dihet Asllan Thaqi është marr gjiri familjar dhe e ekzekutuan po atë ditë kurse Besim Kekës ia dogjën shtëpinë edhe pse nuk ishte atë ditë në shtëpi, por maltretime, rrahje e kërcënime kishte të shumta.

Po atë ditë Komandanti i policisë së Kamenicës i shoqëruar edhe nga shumë polic të kësaj komune të ndihmuar dhe nga armata e rregullt e cila i asistonte duke plaçkitën, ku edhe maltretuan pothuajse krejt banorët, ndërsa komandanti i policisë deklaronte se nuk shkojmë pa e kapur Selver Lenjanin të cilin e marrin me que te shtëpia e Selver Lenjanit kurse e Faik Keka me gjithë djalin Xhevat Keka na i vendosën automatin në fyt e me thika në qaf me na pre.

Ishte vështirë të shohësh momente të tilla sepse rreziku ishte evident gjithkund, ata e donin kokën time dhe pushkatimi im ishte i pashmangshëm.

Mobi Casa

Situata ishte e rënduar në tërë qytetin e Kamenicës, fshatrat e Kamenicës, pastaj Gjilani, Vitia e Artana pjesa me shqiptar. Forcat serbe qetnike të Millosheviqit po e mendonin më të keqën për ne, aty në Crep po e përgatisnin furrën e bllokatores në mënyrë që në temperatura të larta të digjeshin trupat tanë dhe për t`i djeg e karbonizue.

Kjo edhe ndodhi sepse në Karaqevë të Epërme u përgatit një gropë e madhe dhe aty u pushkatuan dy qytetar të Hogoshtit, Mehmet Sabedini e Dani i Hogoshtit, pastaj ndodhi mizoria kurse në Rogoçic e pushkatuan Nevzad Kryeziun pas një rezistence të fortë të tij.

Vrasje, pushkatime, tortura, krime cnjerëzore, dhunime pati atë ditë edhe në Gjilan e fshatra të Anamoravës.
Nuk harrohen letë ato ditë e ato momente për popullin shqiptar të pa mbrojtur, dhashtë zoti kurrë mos raft me u harrue ato vuajtje.
Rroftë populli i Kosovës, ne jemi liridashës.
Selver Lenjani
KARAÇEVË

9 / MAJ / 1999

Border of Karaçevë and Kamenicë Entry of Serbian forces into the lower village of Karaçevë on 11th May 1999 and the entire municipality of Kamenicë was under the fear and anxiety of what was happening.

With the citizens of the municipality of Kamenicë at the head of the Kamenicë police, the commander of the Kamenicë police, Perzha Moma, Liska, Rada of Stralica, Todorović Rada, Misha Dumçiçi, Rada of Berivojac and members of the armed Chetnik expeditions until a 7-color toothbrush 7 citizens of the border generation for the execution of activists. But the entire region of Gjilan. Kamenicë, on that day, the whole region was in turmoil, Vitije, and part of Novobërd, High risk, great fear the list of execution for border activists of Karaçevë names of activists Keka Besim, Thaqi Asllan, Thaqi Sevdai, Lenjani Zeqir, Lenjani Selver, Lenjani Sabit, Lenjani Hevzija.

Asllan Thaqi Umur from the family breast and executed on that day Besim Keka, his house was burnt down, he was not at home that day, but beatings, threats as good as on that day the Commander of the Kamenicë police Perzha, police Todorović Rada, police Liska of Shipashnica, Rada of Stralica, Rada of Berivojac, and many policemen of this community the regular army assisted in the looting, mistreating, almost evaporating all residents of Karaçevë The police commander of Kamenicë does not say that Selver Lenjani is taken with a lock to Selver Lenjani’s house when Faik Keka with his son Xhevat Keka some unnoticeable automatic throat pulled up but cut off because with that family we are in danger without referring to Selver Lenjani the whole village knows that Lenjani is a major threat to Selver Lenjani’s family Execution of not many and entire municipalities of Kamenicë villages of Kamenicë and Gjilan, Vitija, and part of Novobërd with Albanians while Mollodheviqi’s Chetnik forces are scorched and the stove’s temperatures are higher to burn and carbonize the citizens of the border generation all residents of Kamenicë where a very large pit was opened, shot where in the upper Karaçev two citizens shot of Hogošt Mehmet Sabedini and the Dani of Hogošt Mizori while in Ragočica shot Nevzad Kryeziu where a very strong resistance of ages Xadi where even in the entire region of Gjilan were people. Albanian unprotected and wanted to never be forgotten people of Kosovo we are libertines. KARAÇEVË 9 / MAY / 1999″