Uji Dea

Burgu më luksoz në botë

/ 2 minuta lexim

Oslo – Norvegjia është i famshëm në mbarë botën për sistemin shumë të dobët të burgut. Pavarësisht nga kjo ekziston një burg që tejkalon pritjet e egra të lirisë dhe rehatit.

Bëhet fjalë për burgun Bastoy, një ishull i vogël që ndodhet pranë Oslos.

Në burgun e Bastoy, pas mbërritjes, janë vetë të burgosurit që i mirëpresim të sapoardhurit, duke i ndihmuar të zbarkojnë varkën dhe për të vazhduar në destinacion.

Pasi zbarkojnë në ishull të burgosurit gjejnë rehati të vërtetë, e vetmja gjë që asnjëherë nuk është parë, janë rojet e armatosura dhe gardhet për të parandaluar të burgosur të shpëtojnë, transmeton NOA .

“Banorët” e ishullit jetojnë në shtëpi të vogla private dhe janë të lirë të shkojnë dhe të gëzojnë natyrën e ishullit, duke bërë shëtitje të gjata, duke shijuar sauna etj.

Uji Dea

Nëse të burgosurit do të donin, mund të arratiseshin nga ishulli në çdo kohë, duke marrë një varkë, apo edhe me not. Po në historinë e burgut pothuajse askush nuk është arratisur. Dënimi për përpjekjen për të shpëtuar është transferimi në një burg të sigurisë maksimale, ku jeta është më e vështirë se në Bastoy.

Të 115 të burgosurit e Bastoy janë akuzuar për krime të rënda.

Të burgosurit në ishull punojnë nga ora 8 deri në 3.30 pm, prej së cilës ata marrin një kompensim prej 10 euro, me të cilën mund të shkojnë të bëjnë pazar në tregun e ishullit. Çdo natë darka shërbehet nga burgu dhe ofron një meny të shumëllojshmeqë përfshin, mish, pulë dhe salmon.

Të burgosurve janë të detyruar të paraqesin prezencën çdo ditë për të siguruar rojet që ata janë ende të pranishëm në ishull.