Uji Dea

AKB: Rreth 40 për qind të bizneseve s’e përdorin arkën fiskale në mënyrën e duhur

/ 3 minuta lexim
Mobi Casa

Aleanca Kosovare e Bizneseve (AKB) ka shprehur shqetësimin se rreth 40 për qind e bizneseve, sidomos ato të voglat, nuk janë duke përdorur arkat fiskale 100 për qind, raporton Ekonomia Online.

Kryetari i AKB-së Agim Shahini, ka thënë se ka pasur mungesë të kontrollit të vazhdueshëm të tregut sa i përket kësaj çështje dhe se mos përdorimi i arkës fiskale nga disa biznese bënë që të të këtë një konkurrencë jo të drejtë dhe jo fer me bizneset që përdorin arkat fiskale.

Shahini ka bërë thirrje që Administrata Tatimore e Kosovës dhe Inspektorët tatimor të jenë në vëzhgim të vazhdueshëm të kontrollit të përdorimit të arkave fiskale, në mënyrë që të ketë barazi në treg.

Uji Dea

“Fiskalizimi në Kosovë është një proces shumë i rëndësishëm për luftën kundër informalitetit. Edhe pse ky proces është vazhdimisht në rrugëtimin e vetë ka trend i cili e ka penguar ose ka pasur mungesë të kontrollit të vazhdueshëm se fiskalizimi ose arkat fiskale në disa raste janë vetëm si dekor dhe nuk shfrytëzohen nga bizneset. Sipas një analize që ka bërë AKB-ja rreth 40 për qind të bizneseve, sidomos të bizneseve të vogla dhe ato shërbyese nuk i përdorin arkat 100 për qind. Kjo del që neve i bëjmë një konkurrencë jo të drejtët bizneseve që i përdorin arkat 100 për qind. Prandaj Administrata Tatimore e Kosovës dhe Inspektorët tatimor duhet që të jenë në vëzhgim të vazhdueshëm të kontrollit të përdorimit të arkave fiskale, qoftë për kafitërit qoftë edhe për shërbime të ndryshëm. Kjo do të ndikonte dukshëm në rritjen e buxhetit të vendit, në luftën kundër informalitetit dhe barazinë në treg. Ne kemi shumë biznese të cilat janë në kulture fiskale që i përdorin por kemi edhe të tjerë që nuk i përdorin. Prandaj ky proces duhet të jetë vazhdimisht në vëzhgim nga ATK në mënyrë që të kemi barazi në treg”, ka thënë ai.

Kryetari i AKB-së ka shtuar se nderë sektorët që nuk përdorin arkën fiskale janë gastronomia, sallonet e floktarisë, sektori i ndërtimtarisë si dhe sektori i hotelerisë.

“Ndër sektorët që ka dyshime dhe ka fakte të cilët informaliteti është në ekonomi është sektori i gastronomisë i përgjithshëm, po ashtu është ai i hotelerisë, po ashtu i shërbimeve të ndryshme, qoftë i frizerëve, po ashtu sektori i ndërtimtarisë ku është një sektor që ka dukshëm një evazione fiskal. Ne jemi partner në ATK dhe tentojmë që bashkërisht ti shkëmbejmë informatat e ndryshme për këtë fenomen negativ që nuk është vetëm në Kosovë është edhe në shumë vende të tjera por në Kosovë është edhe më i dukshëm”.“Informaliteti është i shprehur jo vetëm në transaksione financiare është ne transaksione të ndryshme kontraktuale, në punësim, është informlaiteti në blerje, shitje me pakicë gjithmonë po flasim. Kjo e bënë Kosovën jo një vend të përshtatshëm për investitor. Numri i bizneseve që janë të regjistruara dhe numri i bizneseve të cila kanë arke fiskale është rreth 50 për qind më pak. Kjo nuk do të thotë se të gjithë operatorët ekonomik nuk kanë obligim të kenë arka fiskale, por flasin gjithmonë për shitje me pakice”, ka thënë ai.