ARKATANA

4 këshilla për të shmangur gripin kur të gjithë janë të sëmurë

/ 2 minuta lexim
Mobi Casa

Këtë vit ka pasur një “shpërthim” të madh të rasteve të gripit. Gripi sezonal shfaqet kryesisht në muajt e dimrit. Ka një fillim akut të simptomave të rënda dhe zgjat nga 5 deri në 7 ditë. Por çfarë mund të bëni për të mbrojtur veten nga gripi kur të gjithë rreth jush janë të sëmurë?

Mbani distancë

Meqenëse spërklat e lëshuara nga kollitja ose teshtitja arrijnë një distancë prej më shumë se 4.5 metra brenda një sekonde, ne duhet të mbajmë distancën nga ata që janë prekur nga gripi. Nuk shtrëngojmë duart dhe përqafojmë personat, pasi 70% e atyre që infektohen me grip mbajnë virusin në duar.

Flini mirë

Gjumi është i nevojshëm për funksionimin e duhur të trupit dhe forcimin e mbrojtjes sonë. Ekspertët shpjegojnë se një gjumë i mjaftueshëm zgjat 7-9 orë dhe është aleati ynë kundër gripit.

Uji Dea

Ajrosni hapësirën tuaj

Virusi “lulëzon” në zona që nuk janë të ajrosura. Ndaj sigurohuni që të ajrosni hapësirat ku kaloni shumë orë çdo ditë.

Lani duart shpesh

Mund ta dëgjoni shpesh dhe të mos mendoni se është aq efektiv, por ndoshta është masa më e rëndësishme për të parandaluar transmetimin e viruseve. Duhet të lani rregullisht duart për të paktën 20 sekonda me sapun dhe ujë. Nëse nuk kemi ujë të rrjedhshëm dhe sapun në dispozicion, atëherë mund të përdorim disa xhel antiseptik ose peceta pastrimi.

Është gjithashtu mirë të kujtojmë se nuk duhet ta prekim fytyrën me duar. Sa më shpesh ta prekim fytyrën me duar, aq më të mëdha janë mundësitë për të transmetuar viruse nga duart në hundë dhe gojë.