Zakoni i keq i larjes së dhëmbëve rrit masivisht mundësinë për t’u prekur nga kanceri

Nuk është gjithmonë e qartë pse qelizat e kancerit rriten dhe ndahen në trupin tonë. Por, identifikimi i ndonjë faktori që mund t’ju vërë në rrezik mund të ndihmojë në minimizimin e mundësive tuaja për të zhvilluar sëmundjen vrasëse.

Ka pasur prova në rritje se si zgjedhjet dhe zakonet e dobëta të jetesës janë të lidhura me një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit. Kjo përfshin gjëra të tilla si pirja e duhanit, ngrënia e ushqimeve të përpunuara, të cilat tani janë faktorë të njohur rreziku.

Megjithatë, një studim i fundit nga Harvardi ka nxjerrë në pah një gabim të zakonshëm në lidhje me higjienën tuaj orale që mund të rrisë rrezikun tuaj.

Si e rrit zakoni juaj i larjes së dhëmbëve rrezikun e kancerit?
Studimi i Harvardit i publikuar në revistën Gut në fund të vitit të kaluar ka zbuluar se sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të çojë në një rrezik dukshëm më të lartë të dy llojeve të kancerit.

Shkencëtarët zbuluan se mikrobet e vendosura midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve mund të ndikojnë në rrezikun e kancerit të stomakut dhe të ezofagut.

Hulumtimi përfshiu pothuajse 150 mijë burra dhe gra, të cilëve iu dha një monitorim pas një hendeku prej 28 vitesh.

Ai zbuloi se njerëzit me një histori të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve kanë 43 për qind më shumë gjasa të zhvillojnë kancer të ezofagut dhe 52 për qind më shumë gjasa të zhvillojnë kancer të stomakut (stomak) sesa ata mishrat e të cilëve janë më të shëndetshëm. Rreziku u zbulua të ishte edhe më i lartë në mesin e atyre me sëmundje të mishrave të dhëmbëve mjaft të rëndë për të shkaktuar humbje të dhëmbëve.

Ndërsa studimi nuk vërteton se sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkakton kancer, do të thotë se në të ardhmen mjekët mund të jenë në gjendje të shikojnë shëndetin e mishrave të dhëmbëve kur vlerësojnë rrezikun e përgjithshëm të kancerit.

Cilat janë simptomat e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve?

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve është një problem shumë i zakonshëm në të cilën mishrat e dhëmbëve ënjten, lëndohen ose infektohen. Mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, por zakonisht një akumulim i pllakës në dhëmbë për shkak të mungesës së larjes është një shkak kryesor.

Shenjat e para të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve sipas NHS janë:

Mishrat e kuqe dhe të fryra;
Gjakderdhje e mishrave të dhëmbëve pas larjes ose pastrimit të dhëmbëve.
Kjo fazë fillestare quhet gingivit, i cili nëse nuk trajtohet mund të prekë indet dhe kockat që mbështesin gjithashtu dhëmbët, duke u shndërruar në periodontitis.

Simptomat e periodontitit janë:

Si të parandaloni sëmundjen e mishrave të dhëmbëve?

Në shumicën e rasteve, është e lehtë të parandaloni sëmundjen e mishrave të dhëmbëve duke përmirësuar higjienën tuaj orale. Shoqata Amerikane Dentare rekomandon që të lani dhëmbët dy herë në ditë, të përdorni fill të paktën një herë në ditë dhe të bëni një ekzaminim dhe pastrim dentar rregullisht. /Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS