Fidanishtja

Xhaka dëshiron të mbajë shiritin, por e pret dënimi nga FIFA

/ 2 minuta lexim

Në fakt, ishte planifikuar që kapiteni i kombëtares zvicerane, Granit Xhaka, të mbante një shirit special të kapitenit të enjten kundër Kamerunit (11:00).

Me sloganin “Një dashuri”, kombëtarja dëshironte të dërgonte “një mesazh kundër çdo lloj diskriminimi”. Në rastin më të keq, Xhaka mund të përballet edhe me një ndalim, shkruan 20min, përcjell albinfo.ch.

FIFA njoftoi të dielën se shiriti i kapitenit special ka shkelur rregullat. Kjo parashikon që të gjitha pajisjet si shishet e pijeve, kutitë e ndihmës së parë dhe shiriti i kapitenit duhet të sigurohen nga FIFA. Shkeljet përkatëse do të trajtohen nga një komision disiplinor. Dënimi varion nga një paralajmërim deri në, në rastin më të keq, një ndalim.

UBT

Mund të mendohet gjithashtu se Xhaka mund të paralajmërohet me karton të verdhë para fillimit të ndeshjes. Edhe nëse rregulloret e FIFA-s ndalojnë vetëm “mesazhet politike, fetare ose personale” dhe “parullat/emblemat e iniciativave për të promovuar futbollin, respekti dhe integriteti” lejohen në të vërtetë.

“Është e trishtueshme. Ne zgjodhëm këtë mesazh ‘One Love’ sepse nuk është politik, është pozitiv. Ajo nuk sulmon askënd,” thotë shefi i medias Nati, Adrian Arnold. “Është një mesazh që pasqyron vlerat që janë të rëndësishme për Federatën Zvicerane të Futbollit dhe lojtarët: tolerancë, solidaritet. Një dashuri është një dashuri.”

“Ata e kanë ditur që nga shtatori që ne duam të veshim fashën, dhe dy ditë para fillimit ata vijnë dhe bëjnë kundërpropozime”, vazhdoi Arnold. “Ne u thamë atyre që e kemi komunikuar këtë për një kohë të gjatë, është edhe për strategjinë për të drejtat e njeriut. Dhe ata vijnë dy ditë më parë, nuk është e mundur.” Shoqata tashmë është ulur me kapitenin Granit Xhaka. “Ne ia shpjeguam sërish situatën. Ai dëshiron të vazhdojë të mbajë fashë për momentin”.