Vetëm 35 inspektorë të punës janë aktiv në Kosovë, Millaku kërkon mbështetjen e Qeverisë

Zëvendëskryeinspektori i Inspektoratit të Punës, Agim Millaku në një intervistë për Ekonomia Online tha kanë ta angazhuar 35 inspektorë që bëjnë mbikëqyrjen e zbatimit të ligjeve në gjithë territorin e Kosovës.Millaku tha se numri i inspektorëve është i vogël krahasuar me numrin e madh të bizneseve.

Sipas tij, ligji ka përcaktuar shkallën e gjobave dhe inspektorët e kanë të drejtën e shqiptimit të tyre kur hasen në shkelje të të drejtave.“Tani për tani i kemi 35 inspektorë që ushtrojnë mbikëqyrjen e zbatimit të ligjeve në gjithë territorin e Kosovës. Prej 35 inspektorëve, 8 i kemi serb, 27 të tjerë janë komuniteti shqiptar. Është numër i vogël krahasuar me numrin e madh të bizneseve dhe problematikave që shtrohen para shoqërisë tonë në raport me punëdhënës dhe punëmarrës por edhe nga siguria dhe shëndeti në punë”.

“Shkeljet e punëtorëve janë nga më të ndryshmet. Por problemi më i madh është shkelja e të drejtave nga siguria dhe shëndeti në punë sepse aty atakohet jeta dhe shëndeti i punëtorëve në punë. Për momentin ligji ka përcaktuar shkallën e gjobave, ku inspektorët e kanë të drejtën e shqiptimit të gjobave”, tha Millaku.Tutje, ai shtoi se palët e pakënaqur me vendimet e Inspektoratit të Punës mund të ngrisin rastin në gjykatë.Numri më i madh i aksidenteve rezulton të jetë nga sektori i ndërtimtarisë, andaj Millaku kërkon më shumë përkrahje nga Qeveria e Kosovës, raporton EO.

“Rastet në gjykatë shkojnë me konflikt administrativ, palët e pakënaqur me vendimet e inspektorëve të punës mund të ngrisin rastin në gjykatë. Kur ka raste të lëndimeve në punë dhe elemente të veprave penale, atëherë raportin e përcjellim në prokurori dhe prokurori është ai që vendos a të vazhdohet më tutje. Që nga fillim i punës e deri tek përfundimi i punës i shkelet e drejta punëtorit”.“Ne kemi problematikën kryesore sepse numri më i madh i aksidenteve ka rezultuar të jetë nga ndërtimtaria. Por nuk do të thotë që nuk kemi rrezik potencial edhe në veprimtari të tjera qoftë në prodhim, qoftë tregti e transport që nuk përjashtohet mundësia e aksidenteve. Nga Qeveria kërkojmë përkrahje më të madhe dhe kanë një synim të mirë në kuptimin e ndihmës në konsolidimin e inspektoratit të punës në tersi”, tha ai.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS