Veprimtari shkruan për veprimtarin!

/ 4 minuta lexim

Nga Sami Arifi – Kush tjetër përpos veprimtarit të madh të çështjes kombëtare, shkrimtarit, publicistit, poetit dhe dramaturgut, Ismet Rashiti, të shkruaj librin e titulluar “Liria Mbi të Gjitha” për veprimtarin në fusha shumëdimensionale të çështjes madhore, Mustafë Shala, që veprojë për ta ndihmuar popullin e vet deri në liri…

Ismet Rashiti, shkruajti librin për Mustafë Shalën, i cili libër paraqet veprën atdhetare të tij i cili ishte frymëzuar dhe edukuar nga vepra atdhetare e paraardhësve të Mustafës si nëpërmjet Ismajlit, Eminit e babait të tij, Selim Shala, nga fshati Ponesh dhe nga nëna Naxhije Hajrullah Tërpeza.

Ai ishte i frymëzuar gjithashtu nga luftëtarët dhe ideologët e mëdhenj të çështjes kombëtare si: Adem Demaçi, Metush Krasniçi, Jusuf e Bardhosh Gërvalla, Kadri Zeka, Rexhep Mala, Nuhi Berisha, Zia Shemsiu e deri te udhëheqësi i rezistencës paqësore Presidenti Rugova si dhe te Komandanti Lexhendar Adem Jashari e shumë të tjerë…

Mustafë Shala kishte filluar të bënte emër në Gjilan e më gjerë, si njeri i biznesit e si veprimtar, me përkushtim të thellë kombëtar e humanitar.

Vali Ranch

Ai e kishte përkrahjen e plotë të familjes, posaçërisht vëllezërve në radhë të parë, gjithashtu edhe të shumë afërmve dhe miqve, të cilët e donin dhe e vlerësonin punën, angazhimin dhe qëllimet e Mustafës, i cili kishte edhe aftësinë e durimit dhe sensin e kuptimit të momentit kur duhej vepruar, ecte përpara pa u ndalur, pa bujë e pa vetëkënaqësi…Mustafa nga aspekti ekonomik, me burimet e punës më parë në Zvicër, kishte një qëndrueshmëri të mirë me mundësi të investonte nga kapitali që kishin.

Mustafës, gjatë kohës së Luftës në Kosovë, i duhej të gjente mënyra të ndryshme që të afaronte e të mos të pësonte, edhe se në sejcilën ditë duhej të përballej me milicin serbe, e cila ia kishte vënë detyrë vehtës plaçkitjen e sejcilit shqiptarë që kishte ndonjë veprimtari ekonomike fitimpruese, me qëllim, moslejimin e krijimit të pasurisë tek shqiptarët, synime të tilla kishte makineria serbe me inspektorë të ndryshëm, pushtetarët serb që kishin ardhur në Kosovë për dhunë e për t’u pasuruar, ushtarakët e kush jo tjetër nga kjo dorë vrastare, por ndodhë e kundërta sepse ato masa e bën unik popullin shqiptar kundër Serbisë me një vendosmëri të paparë për të arritur populli ynë fitoren e lirisë kombëtare. Në rrethana të jashtëzakonshme nga shteti kriminal serb, në rrethana të tilla, u shpall Republika e Kosovës që filluan me institucione paralele kundër Serbisë…

Mustafa ishte ndër ata që u dallua edhe me kontribut dhe angazhim për UÇK-në, ai ishte i kyçur në radhën e atyre që ishin të organizuar për të ndihmuar UÇK-së, për ndihmën emergjente që ishte themeluar më 1998 që kishte rol me rëndësi për mirëqenien e luftëtarëve të lirisë… Mustafa punojë së bashku me veprimtarë tjerë, më se pesë vite, me Shoqatën Miqtë TMK-së, Dega në Gjilan, veprimtarët, ku ishte edhe Mustafa, në këtë Shoqatë ndihmuan fillet e krijimtarisë së ushtrisë së shtetit të Kosovës duke siguruar pagesa mujore për anëtarët e saj, kështu ata mbështetën blerjen e armatimeve që u mundësuan dhe u siguruan për këto formacione,…u bënë edhe sigurime për shumë gjëra të tjera…/rajonipress/