Hidromorava

Veprimet gjakatare – tmerruese të serbëve edhe në komunën e Vitisë

/ 5 minuta lexim
Uji Dea

Viti – Makineria vrastare e shtetit serb kishte instaluar gjatë viteve të 90-ta veglat terroriste në përbërje të strukturave të ndryshme nga ushtria, milicia, paramilitarë, qytetarë serbë të armatosur nga Serbia, decidivisht për vrasjen e shqiptarëve, që lejoheshin, madje furnizoheshin me armatim nga shteti vrastar serb, të vetorganizohen në vrasjen e shqiptarëve pa dallim, moshe, gjinie, pleq dhe fëmijë…

Serbia, në rrethana të luftës në Kosovë, kishte shtuar aktivitetin në maksimum në mbështetje të veglave të saj vrastare, kundër shqiptarëve, ku, në krye të tyre qëndronte Vesko Periqi, i cili nga pozicioni i kryetarit të Kuvendit Komunal të Vitisë, ai ishte edhe kryetar i shtabit komunal.
Për të vepruar në aksione vrastare ishin e tërë struktura komunale e Vitisë: Dragan Pucari ishte drejtor i Drejtorisë për të Ardhurat Shoqërore, Nikolla Daniqi ishte komandant i Mbrojtjes së Përgjithshme Popullore, ai ishte i graduar major, Boro Jokiqi ishte anëtar i MPB-së, Ilia Tasiqi ishte drejtor i NSH i Banjës së Kllokotit, njëherit ishte edhe anëtar i Shtabit Komunal të Luftës, nënkryetar i Kuvendit të Vitisë, Dushan Zllatkoviqi ishte anëtar i MPP-së, Boro Jokiqi anëtar i MPP-së, Jakov Jakovleviqi, inspektor, anëtar SHKL-së, Bane Jokiq sekretar i Kuvendit të Vitisë, anëtar i MPP-së dhe Kërsta Marinkoviqi inspektor, anëtar i SHKL-së.

Shumica, e personave të përdorur nga ushtria serbe kishin nofka për tu mos identifikuar në vrasjen e qytetarëve shqiptar.

Personat me nofka në Komunën e Vitisë ishin: Bozho Trajkoviqi, Goran Vasiqi, Dejan Vasiqi, një Dushko dhëndër i Bozhës, ai ishte nga Kllokoti, Zhika nga Gushica, i cili ishte pjesëmarrës i masakrimeve ndaj shqiptarëve nëpër Kosovë, Zoran Sfetkoviqi, i cili ishte shofer nga fshati Kllokot. Vesko Piriqi ishte makineri e zbatimit të ekspeditave në Viti ndaj shqiptarëve.
Të identifikuar për krime të luftës në Komunën e Vitisë ishin: Sveta Markoviq-Kllokot, Goran Vasiq polic-Tërpezë, Zharko Jokiqi, Millosh Jokiqi-Goshicë, Stanimir Stojanoviq-mësues, Nenadi-Kllokot, Zhika Mikiqi-Binçë, Dragan Mikiqi, stomatolog-Gërçar, Kiro Stefanoviqi-Gërmovë, Zoran Angjelkoviqi, Zhika Mikiqi dhe Zvonko Bociqi të gjithë nga Mogilla, Sreqko-Zhegër, Agim Ajeti i përkatësisë rome e shumë të tjerë.

Në Komunën e Vitisë ishin mbi 54 të vrarë, mbi 76 të plagosur, 4 të arrestuar 8 të zhdukur, një shkollë dhe 4 objekte fetare të dëmtuara, 483 shtëpi të djegura, 130 shtëpi të shkatërruara, dy punëtorë të Sadovinës së Jerlive të vrarë: Bekim Miftari dhe Qerim Rrahmani, vritet edhe Faruk Murseli nga Tërpeza e shumë vepra tjera kriminale të bëra nga vrastarë serbë…

Hidromorava

Intensifikimi i dhunës serbe u shtua gjatë sulmeve të NATOS, ku, të vrarë ishin: Nazife Hajdari, Ruzhdi Nuredini, Sabri Salihu nga Tresteniku, Ramadan Berati nga Smira, si dhe dy ushtarë të UÇK-së; Qamil Ahmeti dhe Ismajl Ibrahimi, Daut Zenunu-Kabash, së bashku me Zylfi Agushin nga Smira.

Në katrahurën e burgut të Dubravës nga Komuna e Vitisë ishin: Xhevat Haziri, Visar Demiri, Bislim Bislimi, në të njëjtën kohë në burgje ishin edhe Qemajl Bekteshi, Abaz Beqiri, Shefqet Ademi, Arif Bekteshi.

Të vrarë nga Skifteraj (Gjylekari) ishin: Sahide Ramadani, dy vajzat motra të mitura, Malsore e Shkurte Sadiku, dhe Hatigje Mustafa, ndërsa të djegur ishin: Mehmet Ismajli dhe Selman Ismajli, Nazmi Pojaziti-Radivojcë, Shefqet Mustafa-Pozheran, Ramadan Ahmeti-Drobesh, Rrahim Ramadani e Rexhep Emërllahu-Vërban, Saqip Hoxha-Sllatinë e Epërme…

Në pamundësi për t’i përmend të gjithë emrat në këtë artikull gazetaresk po përmendim vetëm fshatrat e të vrarëve nga makineria vrastare serbe: Në fshatrat: Shushë, Lybishtë, Devajë, Beguncë, Tërpezë, Skifteraj, Budrikë, Smirë, Kabash, Sllatinë e Epërme, Ramnishtë.
Luftëtarët e rën dëshmorë për lirinë e Kosovës që veruan në UÇK, me biografinë e lavdishme të tyre mund t’i gjeni në veprën time titulluar; Shtigjet e Zjarrta të Jetës-Poezi, vëllimi II. Dëshmorët-Krenaria e Kombit Shqiptar. Prishtinë, 2021.

Dëshmorëve të Komunës së Vitisë dhe mbarë shqiptarisë-Lavdi!…,për madhështinë e tyre, për jetën dhe veprën e tyre po i’u përmendim emrat dëshmorëve vitias: Vëllezërve dëshmorë, Gursel dhe Bajram Sylejmani; Sherif Frangu; Njazi Azemi; Njazi Rexhepi; Safet Rexhepi; Florin Maliqi; Muhamet B. Muharremi; Xhemail Z. Ademi; Mustafë B. Shema; Mirali I. Sejdiu; Hebib B. Sejdiu; Skender S. Salihu; Ylvi K. Demiri; Daut Z. Zenunu; Selami H. Ismajli; Mehmet S. Ismajli; Mejdi A. Korrani; Shabi F. Kajolli; Jonuz Q. Zejnullahu; Bafti N. Haxhiu; Salih H. Zenuni; Remzi D. Xhaferi; Kemajl H. Azizi; Kenan I. Halimi; Rashit B. Mustafa; Safet H. Ajeti; Vëllezërit Jeton dhe Naser Ramaj-Lavdi të gjithëve të rënë për çlirimin e atdheut, përjetësi dhe dritë të pashtershme në amshim./sami arifi/rajonipress/