Vala e infektimeve me COVID-19, flet infektologu Hamdi Ramadani

Që nga 15 korriku rastet me COVID-19 kanë arritur shifra të mëdha, ku në raportin 24 orësh të Ministrisë së Shëndetësisë pothuajse çdo ditë numri i rasteve pozitive mbërrin afër 2 mijë.

Ministria e Shëndetësisë valën e infektimeve po e ka quajtur më të lehtë se atë të vitit të kaluar, ndërsa infektologët kanë thënë se mosvetdijësimi i qytetarëve për vaksinim ka ndikuar në këtë gjendje.

Janë bërë pothuajse 3 javë që kur numri i rasteve me COVID-19, po mbërrin në afro 2 mijë raste në ditë.

Teksa në Kosovë janë bërë 2 vjet e 4 muaj që nga nisja e pandemisë, variante të ndryshme të COVID-it kanë përfshirë vendin.

Nga Ministria e Shëndetësisë, kanë treguar se fuqia e koronavirusit këtë vit është më e vogël në krahasim me vitin e kaluar.

“COVID-19 deri tash ka pasur disa valë të ndryshme me ashpërsi te ndryshme. Në verën e vitit të kaluar ka qenë vala e variantit Delta, e cila ka qenë mjaft e ashpër si për nga transmetimi i shpejtë i virusit ashtu edhe për nga numri i lartë i rasteve, dhe rasteve te shumta me vdekje”, ka thënë, Ministria e Shëndetësisë.

Sipas Ministrisë, numri i rasteve ndonëse është i lartë, por tani për tani sëmundja tejkalohet më lehtë.

E masa të reja për COVID-19 nuk pritet të ketë, përpos rekomandimit të bartjes së maskës në mjedise të mbyllura dhe vaksinim të popullatës.

Infektologu, Hamdi Ramadani ka sqaruar se cilët faktorë po ndikojnë për rritjen e rasteve me COVID-19.

“Ardhja e madhe e mërgatës nga njëra anë tubimet e mëdha masiv në restauronte ahengje, pa maska pa distancë, dhe nga tjetra anë shumë qytetarë ende nuk kanë marrë vaksinën apo dozën e tretë dhe të katërt, janë faktorë që ndikojnë në paraqitjen e kësaj situate dhe ne si ekspert infeksionit me përvojë e kemi pas të pritur këtë situatë që mund të ndodhë”, Hamdi Ramadani, Infektolog.

Ramadani, ka shtuar se problematike vazhdon të mbes mos interesimi i popullsisë që të vaksinohet me dozën e tretë dhe të katërt.

“Në vendin tonë janë mbi 824 mijë me 2 doza të vaksinës kurse mbi 903 mijë qytetarë me një dozë të vaksinës, nuk janë të mbrojtur nga virusi COVID-19 nga variantet që mund të paraqiten në ditët ose javët e ardhshme dhe mundësia e infeksioneve është e mundur duke përfshirë edhe mbi 200 mijë qytetarë të shëruar, edhe ata nuk kanë mbrojtje solide”, ka bërë të ditur Hamdi Ramadani, Infektolog.

MSH-ja rekomandon qytetarët që të vaksinohen, pasi dhënia e mbi 1.8 milionë dozave të vaksinës kundër COVID-19 ka ndihmuar në uljen e numrave të rasteve dhe në parandalimin e shumë vdekjeve.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS