Ushqimi pa gluten sjell sëmundje të rrezikshme

Dieta pa gluten është bërë e njohur vitet e fundit në të gjithë botën. Pyetja është nëse një dietë e tillë vërtet mund të na sigurojë shëndet të mirë.

Një përjashtim janë njerëzit që janë intolerant ndaj kësaj proteine, të cilët vuajnë nga sëmundja celiakia.

Gluteni është një proteinë që gjendet në grurë, thekër, elb dhe drithërat e përafërta. Shtohet në bukë dhe pasta të tjera për shkak të elasticitetit të tij gjatë procesit të pjekjes dhe produkteve të përfunduara për të arritur një cilësi gome, transmeton KosovaPress.

Ndërsa abstinenca e glutenit është bërë një pjesë integrale e jetës së atyre që nuk janë të ndjeshëm ndaj tij, shkencëtarët kanë ekzaminuar efektet shëndetësore të kësaj proteine.

“Ne kemi dashur të përcaktojmë nëse konsumimi i glutenit do të ndikojë në shëndetin e njerëzve që nuk kanë asnjë arsye mjekësore për të shmangur këtë proteinë,” tha Geng Zong, bashkëpunëtor i studimit në Departamentin e Ushqyerit në Universitetin e Harvardit.

Ushqimet pa gluten shpesh kanë më pak fibra dhe mikronutrientë të tjerë, gjë që e bën atë më pak ushqyese, por më të shtrenjtë, tha ai, duke shtuar se njerëzit që nuk kanë sëmundje celiake ose nuk përjetojnë probleme të tjera të tretjes mund të konsumojnë gluten për të parandaluar sëmundjet kronike , veçanërisht diabeti.

Në një studim të kryer nga shkencëtarët e Harvardit, të dhënat e shëndetit tridhjetëvjeçar u analizuan për një total prej 200,000 lëndësh.

Është zbuluar se personat që kanë kufizuar ose nuk kanë konsumuar gluten kanë një shans 13 për qind më të madh për kontraktimin e diabetit tip 2, ndërsa kjo përqindje është shumë më e ulët për ata që konsumojnë më shumë gluten.

Shkencëtarët tregojnë se vetëm njerëzit me sëmundje celiake janë vërtet jotolerante ndaj glutenit dhe dieta pa gluten është shpëtimi i tyre i vetëm.

Njerëzit, të cilët nuk përjetojnë probleme shëndetësore kur konsumojnë ushqime pa gluten, nuk kanë arsye për të hequr këtë proteinë nga dieta e tyre.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS