Ushqimet që luftojnë kolesterolin

/ 2 minuta lexim

Sot ne dimë shumë për kolesterolin dhe efektin e tij në shëndetin tonë.

Ai është substanca themelore e organizmit tonë që formohet kryesisht në gjëndrat e mëlçisë dhe veshkave, por gjithashtu në të gjitha membranat qelizore dhe në kombinim me molekulat e proteinave – lipoproteinat.

Ka dy lloje të qelizave yndyrore në trup: lipoproteinat me densitet të lartë quhen kolesterol “të mirë” dhe ato me dendësi të ulët që quhen kolesterol “i keq”.
Lipoproteinat e densitetit shumë të ulët janë të dëmshme, pasi ato vendosen në muret e arterieve dhe në të njëjtën kohë tërheqin përbërësit e kalciumit prapa tyre, kështu që muret e arterieve trashen, ngurtësohen dhe bëhen jo elastik.

Zakonisht ky proces fillon pa dhimbje dhe çrregullime të veçanta, kështu që simptomat e para nganjëherë mund të jenë të fundit – një sulm në zemër.Nga ana tjetër, lipoproteinat me densitet të lartë heqin kolesterolin “e keq” duke e kthyer atë në mëlçi, e cila pastaj e sekreton nga trupi.

Kolesteroli i keq mund të luftohet edhe përmes ushqimeve.

Këto janë ushqimet që ulin nivelin e kolesterolit të keq:Elbi, tërshëra, bishtajoret, avokado, arrat, peshqit, çokollata e zezë, kakao, domatet, vaji i ullirit, mollët, rrushi, dredhëzat, boronicat, agrumet, hudhra.