Uji Dea

Ushqimet e harruara që ruajnë shëndetin

/ 3 minuta lexim
Uji Dea

Disa nga ushqimet, si thanat apo gështenjat, janë harruar. Por, pasi që vlera e tyre ushqyese është shumë e lartë, ju këshillojmë t’i konsumoni sa më shpesh.

RAVENI

Kjo perime që rritet me kërcell të plotë e me gjethe të gjera ka një shije nga pak të hidhur. Sikurse edhe të gjitha perimet tjera me shije të hidhur, raveni (Rheum rhabarbarum) është më e mira nëse përgatitet me sheqer, mjaltë apo si shtesë në lëngjet e pemëve në mënyrë për ta ekuilibruar thartirën. Posedon shumë pak kalori, ndërsa është e pasur me vitaminat C dhe A si dhe me kalcium.

THANAT

Të vogla, nganjëherë ta pavërejtura fare, frutat e thanës çdo vjeshtë mund të na furnizojnë me vitamina, të cilat na mjaftojnë për gjithë stinën e dimrit. Është e vërtetë se nëpër tregjet nëpër qytet shumë rrallë i shohim, por gjithsesi gjatë një shëtitje në natyrë mund t’i gjeni. Prej tyre mund të bëhet edhe marmelatë e shkëlqyeshme. GËSHTENJAT Sezoni i gështenjave është vjeshta, por nëse i ruani si duhet ashtu të ngrira, në formën e përgjithshme apo të pireve mund t’i konsumoni gjatë gjithë vitit. Janë burim i shkëlqyeshëm I vitaminave C. Mielli i gështenjave po ashtu mund të gjendet nëpër tregje dhe është shumë i shëndetshëm.

ARTIÇOKU

ARKATANA

Artiçoku më e shëndetshme është në pranverën e hershme, kur edhe është sezoni kryesor, ndërsa cikli i tyre përsëritet edhe në fundin e vjeshtës. Blini ato të freskëta e jo në kënaçe. Janë të pasura me fibra, vitamina C dhe me acid folik, që cila është i domosdoshëm në ripërtëritjen e qelizave.

BORONICAT E KUQE

Boronicat, shkaku i shijesh dhe ndikimit të dobishëm në shëndet, janë shumë të vlefshme. Jo vetëm se pakësojnë rrezikun ndaj shumë infeksioneve, përmbajnë vitamina C, përderisa përmirësojnë edhe sasinë e kolesterolit të mirë në gjak. Janë gjithnjë e më të popullarizuara si çaj, por mos i harroni as në ëmbëlsira.

PORTOKAJTË E KUQ

Portokajtë e kuq kanë shije të veçantë dhe mund të përdoren për ëmbëlsira, sallata dhe në pije. Sikurse të gjitha llojet e portokajve, janë të pasur me vitamina C dhe fibra. Pikërisht ngjyra e thellë e kuqe i bën më tërheqës të shujtave magjike.