Fundamenti

Të gjithë e kemi një Atdhe

/ 3 minuta lexim

Poezi nga Atdhe Geci

-Etlevë, këtë poezi po ta jap hua për lexim!

Ah, kjo birrë dardane e maleve të bardha

më shpie nëpër kohëra të fillimit pellazg

më shpie në kohëra Ilirësh dhe epirotësh

më shpie në shtëpinë e Zeusit dhe Herës

në shtëpinë e Dhemetrës, Thotit e Eskilit

aty ku mbahej mesha shqip e perëndive,

mesha me fjalët më të hershme të shqipes.

meshë me gjuhë dhe fjalë më të hershme!

Ah, kjo birrë dardane e maleve të bardha

më bëri ta dëgjoj himnin poetik të tokës

se të gjithë jemi me gjuhë dhe me atdhe

të ligjëruar nga Dhemetra, nga më e para

hyjneshë e bijve dhe bijave të pellazgjisë

aty ku u ngjiz Njëperëndia e kësaj bote,

pellazgët s´e kishin frikë ta thoshin hapur

se në këtë botë s´mund të ketë dy perëndi.

Ah, kjo birrë dardane e maleve të bardha

më futi në një botën pa fjalë dhe pa ëndrra

më futi në djepin më të lashtë të shqipeve

aty ku u kurorëzua gjuha ipe e perëndive,

Alfabeti pellazg me 54 shkronja, si dhe

mesha shqip sipas urdhrit të Dhemetrës.

Pasioni për letërsinë më nxori në Dodonë

më nxiti t´i këndojë gjakut tim, trimave të

Moresë, të Atikës, Beotisë dhe Çamërisë!…

Shqipet e tërë Mesdheu e kanë dëshmuar

UBT

forcën e gjuhës shqipe dhe të bukurën e

e saj, për gjuhën e Thotit dhe Aleksandrit

për gjuhën shqipe të Pirros dhe Apollonit

për gjuhë shqipe të Sokratit dhe Platonit

për gjuhën shqipe të Kadmit dhe të Ilirit

për gjuhën shqipe të bukës dhe të armëve

për gjuhën Ipe të 4 papëve të krishterimit.

Kjo birrë dardane me ujë malesh me borë

më krijon drithmë dashurie në tërë qenien

drithmë që rend pandalshëm nga truri tek

mendja dhe, nga shqisa në shqisë e përtej

Etleva, gjithë jetën do t´i këndoj pellazgët

se shqiptarët jemi pellazgë-ilirët e sotëm

të tërë kemi një gjuhë, një gjak, një atdhe!

Ky motiv me atdhe e që e kërkon atdheun

merr pjesë në proces të së vërtetës e tjerë

poeti niset nga shtëpia e tij letrare e artit

dhe merr përsipër fatin e të vërtetës së tij,

çlirimin nga shumë histori të kot-thëna.

Në këtë çast pak të dehur me të dehurën

pyes, sa jetë e jona mund të jetë letërsi,

dhe çfarë do të ndodhte po të fitonte Iliria

a do të ishte Roma Ilire, Athina, Karjotët

pjesë e atdheut tonë të ndarë e t´zvogëluar

unë e di se këto gjëra mund edhe të bëhen

po për epokë tjetër duhet ta gjejmë udhën!…

Atdhe Geci – Dortmund, 10.01 2024