Tatimi në pronë, Murati: 1 mijë veta në Kosovë kanë prona në vlerë prej 5 miliardë euro

Hekuran Murati, ministër i Financave, Punës dhe Transfereve, ka thënë se një mijë persona në Kosovë kanë prona me vlerë 5 miliardë euro.

Këtë statistikë Murati e dha teksa po fliste për tatimin në pronë, ku gjatë muajve të kaluar ka pasur mospajtime ndërmjet Ministrisë së Financave dhe komunave.

Murati ka thënë se është dezinformuar kur është thënë se “Ministria e Financave ka marrë vendim për tatimin në pronë – sipas tij ministria që ai drejton ka respektuar ligjin.

”Më herët vlerësimi është bërë prej komunave dhe komunat kanë bërë vlerësime më të ulëta sesa vlera e tregut, ose ka pas edhe ndryshime edhe ato komuna që kanë mundur t’i bëjnë vlerësimet si duhet. Ministria e Financave e ka kryer një shërbim, por nuk ka marrë asnjë vendim. Është e pavërtetë, le të ma gjen dikush një vendim që e ka marre Qeveria për këtë çështje. Kjo ndodh në mënyrë automatike sepse departamenti që është për tatim në pronë e ka obligim ligjor ta bëjë vlerësim, të autorizojë edhe ekspertë. Kur është bërë vlerësimi në shtator të vitit të kaluar asnjë komunë nuk e ka ngritur zërin që të ndryshohet ligji ose udhëzimi administrativ”, ka thënë Murati në ATV, të mërkurën.

Por ai ka thënë se kryetarët e komunave filluan të ankoheshin vetëm pasi qytetarët morën faturat.

”Momentin kur kanë filluar ankesat e qytetarëve, faji është hedhur te Ministria e Financave dhe është thënë se Qeveria është duke e vështirësuar jetën e qytetarëve, këso deklaratash kanë qenë nga disa kryetarë komunash”, ka thënë ai.

Më tutje, ministri i Financave ka thënë se ka propozuar ndryshim të ligjit për vitin tjetër, ndërkaq për këtë vit një falje borxhesh të tatimit në pronë prej 100 eurosh.

”Unë kam thënë se unë pajtohem që duhet të ndihmohen qytetarët. Po e bëjmë një projektligj, për vitin vijues e ulim pragun e shkallës tatimore, e rrisim vlerën që lirohet për pronat rezidenciale. Ka qenë 15 mijë euro për banim primar të liruara, tash në propozimin që e kemi dërgu është 30 mijë euro. Sa i përket këtij viti aktual është ta propozojmë një falje tatimi deri në 100 euro, kjo do t’i ndihmonte atij që ka pak pronë”, ka thënë Murati.

Por sipas tij, 100 euro nuk vlejnë për dikë që duhet të paguajë 50 milionë euro tatim në pronë. Më pas Murati dha statistikën se janë 1000 persona në vend që kanë pronë mbi 5 miliardë euro.

”Kanë qenë diku top 1000 mijë nëse nuk gaboj kanë qenë në vlerë 5 miliardë euro”, ka thënë Murati. /Gazeta Express/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS