RCCOLA

Szunyog: Sulmet e Qeverisë ndaj Prokurorisë minojnë pavarësinë institucionale

/ 4 minuta lexim

Shefi i Zyrës së Bashkimit E-së në Kosovë, Tomas Szunyog, në fjalën e tij në konferencën vjetore të prokurorëve, ka deklaruar se ata luajnë një rol jetik në sistemin e drejtësisë.

Ai theksoi se prokuroria është shtylla e shtetit ligjor dhe një nga themelet e funksionimit të demokracisë.

Demi Rose pozon gjysmë e zhveshur në plazh, duke i lënë shumë pak imagjinatësEndrick do të luajë ndeshjen e tij të parë në “Santiago Bernabeu” shumë më shpejt nga s…Ata nuk kanë nevojë për kondicioner: Si Burkina Faso po ndërton shkolla që ruajnë fresk…Marcus Rashford ‘godet’ mediat, thotë se ato kanë vënë në dyshim angazhimin e tij për U…Një ish-diplomat amerikan pranon se ka punuar si agjent i Kubës

Duke folur për rolin e një prokurori, Szunyog tha se puna e tij ka të bëjë me sigurimin e dënimeve dhe në të njëjtën kohë me mbrojtjen e sistemit ligjor, duke respektuar parimin se “askush nuk është mbi ligjin” dhe duke dëshmuar se drejtësia është e verbër ndaj pushtetit.

Ai gjithashtu përmendi edhe sulmet e Qeverisë në drejtim të Prokurorisë duke thënë se këto sulme tentojnë të ushtrojnë ndikim të padrejtë dhe të njëjtët minojnë pavarësinë e institucioneve.

“… Kohët e fundit, për fat të keq, kam vërejtur deklarata të qeverisë në media që sulmojnë prokurorët dhe gjyqtarët. Unë e kam kritikuar publikisht këtë, duke nënvizuar rëndësinë themelore të pavarësisë së prokurorisë dhe gjykatave. Sulmet që tentojnë të ushtrojnë ndikim të padrejtë, apo minojnë autoritetin e institucioneve janë të papranueshme dhe duhet të largohen”, tha ai, raporton kp.

UBT

Shefi i zyrës së BE-së në Kosovë tha se prokuroria duhet të jetë e hapur pasi ajo është pjesë e sistemit kushtetues, ku kompetencat e institucionit janë të balancuara.

“Prokuroria është një pjesë e rëndësishme e shoqërisë, duhet të jetë e hapur dhe transparente. Për më tepër, prokuroria është pjesë e sistemit kushtetues, ku kompetencat e institucionit tonë janë të balancuara dhe të kontrolluara nga organe të tjera kushtetuese.

Kjo është një ndërveprim i pavarësisë dhe llogaridhënies shërben si garanci për integritetin e sistemit juridik dhe të demokracisë. Përfundimi është se pavarësia kushtetuese nuk është privilegj, është përgjegjësi; përgjegjësi për të respektuar të gjitha aspektet e sistemit kushtetues dhe për të vepruar gjithmonë në interesin më të mirë të qytetarëve dhe shoqërisë”, shtoi Szunyog.

Duke folur për zgjedhjen e kryeprokurorit të shtetit, Szunyog tha se kjo çështje nuk duhet të zgjatet dhe se kjo po ndikon negativisht në sistemin prokurorial.

Ai përmendi edhe reformën e drejtësisë për të cilën tha se synon vlerat e sundimit të ligjit e llogaridhënien si dhe efikasitetin.

“Dëshiroj të përmend zgjedhjen e Kryeprokurorit të Shtetit. Me gjithë respektin për ushtruesin e detyrës së kryeprokurorit të shtetit, kjo zgjidhje e përkohshme nuk duhet të zgjatet. Situata aktuale po ndikon negativisht në sistemin prokurorial dhe KPK duhet të marrë përgjegjësinë e saj për t’u siguruar që funksionet e duhura të menaxhimit janë në vend. Deklarata e përbashkët e angazhimit për reformën në drejtësi është një shembull i situatës ku bashkëpunimi në interesin më të mirë të qytetarëve duhet të jetë në qendër. Është një reformë thelbësore, që synon në thelb vlerat e sundimit të ligjit, llogaridhënien, profesionalizmin, efikasitetin”, theksoi ai.