Mobi Casa

Specialja: Kosova nuk mund të garantojë për mbrojtjen në liri të Thaçit dhe të tjerëve

/ 3 minuta lexim

Sipas Speciales, asnjë shtet nuk mund të garantojë lirimin me kusht, nëse nuk ka kërkesë nga të paraburgosurit.

Janë bërë 6 muaj, që kur ata qëndojnë në qendrën e paraburgimit në Hagë.

Dhe lirimi me kusht i ish-krerëve të UCK-së, duket larg.

Shtetet si Kroacia, Austria, Sllovenia, madje edhe Izraeli u përmendën si vende që mund të ofrojnë garanci për lirimin e tyre me kusht.

Por nga Zyra e Prokurorit të Specializuar kanë mohuar për T7 se vetë shtetet mund të ofrojnë garanci, përveç nëse u kërkohet nga të paraburgosurit.

Megjithatë, jo domosdoshmërisht nëse një shtet jep garanci për mbrojtje në liri, të akuzuarit do të lirohen.

Me t’u konfirmuar se një shtet i tretë mund të ofrojë garanci për Thaçin e të tjerët që ndodhen në Hagë, gishti u drejtua nga institucionet e Kosovës për të nisur procedurat.

Megjithatë, Kosova nuk mund të shërbejë si garantues për lirimin me kusht të ish-krerëve të UÇK-së.

Këtë e konfirmon Zyra e Prokurorit të Specializuar, duke shtuar se ka dallime mes shtetit kosovar e shteteve të treta.

Kjo zyrë gjithashtu tregon se, nuk ka një përkufizim se cilat shtetet mund të jenë të treta.

Fidanishtja

Se nuk ka një sqarim për shtetet e treta, mund të shihet edhe në Rregulloren e Procedurës dhe Provave.

Megjithatë njohësit e çështjeve të drejtësisë, i japin një shpjegim termit të shteteve të treta.

Gzim Shala nga Instituti i Kosovës për Drejtësi ka treguar nëse këtu, mund të hyjnë shtetet e rajonit.

Hashim Thaçi e të tjerët, po mbahen në Qendrën e Paraburgimit në Hagë, që nga nëntori i vitit të kaluar. Ata po hetohen për krimet e pretenduara, të kryera kundër pakicave etnike dhe rivalëve politikë që nga janari i vitit 1998 deri në dhjetor të vitit 2000.

Dhoma e Gjykatës së Apelit la në fuqi vendimin e gjyqtarit të procedurës paraprake, me të cilin vendim të akuzuarve u vazhdohet paraburgimi. Sipas Ligjit dhe Rregullave, një i paraburgosur mund të aplikojë përsëri për lirim të përkohshëm.

Për më tepër, ndalimi do të rishikohet çdo dy muaj. Një Trup Gjykues mund të konsiderojë lirimin e përkohshëm të një të akuzuari, nën kushte ose garanci të caktuara.

Garancitë e tilla mund të sigurohen nga një Shtet i Tretë me kërkesë të një të paraburgosuri dhe pas një marrëveshjeje për ndonjë kusht të tillë të vendosur nga Trupi Gjykues, duke përfshirë nëse Shteti i Tretë pranon që i akuzuari të jetë në territorin e tij dhe nëse ai shtet është i aftë ose i gatshëm për t’u ngarkuar me kushtet e përcaktuara nga Trupi Gjykues. Prandaj shtetet nuk “ofrojnë” asnjë garanci të tillë vetë, përveç nëse u kërkohet.

Siç u vu në dukje nga trupi gjykues i Apelit, i cili mbështeti vendimin e gjyqtarqve të procedurës paraprake mbi vazhdimin e ndalimit, një “garanci” nuk do të thotë automatikisht që një i akuzuar të lirohet.

Është vetëm një faktor, që mund të merret parasysh gjatë marrjes së vendimit për lirimin e përkohshëm.

Rregullat e Procedurës dhe Provave bëjnë dallimin ndërmjet Kosovës dhe Shteteve të Treta. Një përkufizim i Shteteve të Treta nuk parashikohet në Rregullore.