Uji Dea

Si të trajtojmë siç duhet presionin e lartë të gjakut?

/ 3 minuta lexim
Uji Dea

Trajtimi i duhur i kësaj sëmundje mund të parandalojë 76 milionë vdekje.

Raporti i parë i OBSH-së mbi ndikimin global të presionit të lartë të gjakut, i njohur gjithashtu si hipertensioni, ofron rekomandime se si të luftohet ky “vrasës i heshtur”.

Sipas raportit, hipertensioni, i kategorizuar si presioni i lartë i gjakut (nga 140/90 mmHg e lart), prek 1 në 3 të rritur në mbarë botën.

Kjo zakonisht çon në një sërë problemesh të tjera shëndetësore, duke përfshirë goditje në tru, sulm në zemër, dështim të zemrës dhe dëmtim të veshkave.

“Hipertensioni mund të kontrollohet në mënyrë efektive me regjime të thjeshta dhe të lira trajtimi, por vetëm një në pesë persona me hipertension e ka nën kontroll”, tha Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së.

Rritja e numrit të njerëzve që trajtohen efektivisht për hipertensionin mund të parandalojë 76 milionë vdekje midis 2023 dhe 2050, thotë OBSH.

Këto masa parandaluese përfshijnë ngrënien e një diete të shëndetshme, mbajtjen e një peshe të shëndetshme, shmangien e alkoolit dhe duhanit dhe ushtrimin e rregullt, thuhet në raport. Këto strategji duhet të zbatohen në mjedise specifike si shkolla dhe vendi i punës për të promovuar më tej stile jetese më të shëndetshme, thuhet në deklaratë.

Një tjetër taktikë është të zvogëloni marrjen e përditshme të kripës.

“Shumica e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru në botë sot janë të parandalueshme me medikamente të përballueshme, të sigurta, të arritshme dhe ndërhyrje të tjera, si reduktimi i kripës”, ​​tha Michael Bloomberg, ish-kryetar i bashkisë së Nju Jorkut dhe Ambasador Global i OBSH-së për Sëmundjet Jo-Infektive dhe lëndimet.

Uji Dea

Marrja e rekomanduar e kripës ndryshon nga vendi në vend, por OBSH rekomandon më pak se 5 gram kripë në ditë. Konsumimi mesatar global i kripës është më shumë se dyfishi i asaj: 10.8 gram në ditë, thotë organizata.

Në vitin 2013, të 194 vendet anëtare të OBSH-së u zotuan të reduktojnë marrjen e kripës me 30 përqind deri në vitin 2025, por një raport i publikuar këtë vit zbuloi se vetëm 5 përqind kishin zbatuar politika gjithëpërfshirëse të reduktimit të kripës.

Hipertensioni: presioni i lartë i gjakut

Hipertensioni, i njohur gjithashtu si presioni i lartë i gjakut, është një gjendje e zakonshme mjekësore e karakterizuar nga presioni i lartë i gjakut në arterie.

Presioni normal i gjakut është zakonisht rreth 120/80 mm Hg, ku 120 është presioni sistolik (presioni kur zemra tkurret) dhe 80 është presioni diastolik (presioni kur zemra relaksohet).

Kjo gjendje mund të jetë serioze dhe afatgjatë e dëmshme për shëndetin, pasi rrit rrezikun e problemeve të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjet në tru, dëmtimin e veshkave dhe enëve të gjakut.

Hipertensioni shpesh mund të parandalohet ose kontrollohet me ndryshime në stilin e jetës.

Këto përfshijnë një dietë të shëndetshme me konsum të ulët të kripës, aktivitet të rregullt fizik, mbajtjen e një peshe të shëndetshme, kufizimin e konsumit të alkoolit dhe lënien e duhanit.