Fundamenti

Si të shmangni ftohjet dhe gripin gjatë punës në zyrë

/ 3 minuta lexim

Të takosh miqtë, të bësh plane, madje edhe të kthehesh në zyrë të jep kënaqësi.

Megjithatë, kjo liri e gjetur rishtazi ka përkuar me sezonin e dimrit – që do të thotë se ftohjet, gripi dhe teshtitjet janë kudo. Dhe vendet e punës janë një pikë e dashur për mikrobet.

Të gjithë duam të shmangim ftohjet, por me udhëtimin në transportin publik dhe qëndrimin pranë kolegëve gjatë gjithë ditës – mund të jetë e ndërlikuar.

Mbani të pastër hapësirën tuaj të punës. “Vendet e punës mund të mbajnë një mori mikrobesh, kjo është për shkak të hapësirës së zyrës që ndahet me një numër të madh njerëzish, dhe kështu ka më shumë gjasa që mikrobet të kalojnë nga duart në sipërfaqe, duke rritur gjasat e përhapjes së ftohjes së zakonshme”, thotë Parvinder.

Ai thotë se mënyra më e mirë për të parandaluar përhapjen e mikrobeve të ftohjes dhe gripit është të sigurohet që ambienti i zyrës të mbahet i pastër.“Këshillohet fshirja e sipërfaqeve dhe pajisjeve gjatë gjithë ditës, si dhe pastrimi i zonave që preken shpesh nga shumë njerëz, si dyert e frigoriferit, dorezat e dyerve dhe mbajtëset e shkallëve”, thotë ai.

Mbani praktika të mira higjienike

“Sigurohuni që t’i lani duart tërësisht sa herë që vizitoni tualetin, si dhe t’i dezinfektoni duart pasi të keni prekur sipërfaqet që kanë prekur shumë njerëz të tjerë, si dorezat e dyerve, butonat e ashensorit ose pajisjet e kuzhinës”, thotë Parvinder.

Mobi Casa

“Nëse jeni duke shfaqur simptoma të një ftohjeje të lehtë, sigurohuni që të mbuloni hundën dhe gojën kur teshtini, të kapni në një pecetë dhe hidheni, e më pas të dezinfektoni duart. Ju gjithashtu mund të dëshironi të inkurajoni kolegët që të bëjnë të njëjtën gjë dhe gjithashtu të mbajnë me vete dezinfektues duarsh në çdo kohë”, raporton telegrafi.

Largohuni nga kolegët me një ftohje të dukshme

“Askush nuk dëshiron të qëndrojë larg kolegëve që na pëlqejnë, megjithatë nëse disa shfaqin shenja të ftohjes, atëherë është më mirë të largoheni nga ata dhe nga zona e tavolinës së tyre derisa simptomat të përmirësohen”, thotë Parvinder.

“Nëse uleni afër tyre ose keni takime me ta, përpiquni t’i inkurajoni ata të dezinfektohen dhe sigurohuni që t’i pastroni duart vetë pas çdo takimi me ta.

Mos ndani filxhanë kafeje, vegla apo enë gatimi me ta dhe sigurohuni që të mos u shtrëngoni dorën”.

Bëni pushime të rregullta

“Marrja e pushimeve të rregullta nga puna dhe dalja jashtë është një mënyrë e mirë për t’u siguruar që po futni ajër të pastër në mushkëri dhe po largoheni nga zyra me mikrobe”, thotë Parvinder.