RCCOLA

Shtuni: SHBA është për paqe dhe zgjidhje të konfliktit Kosovë-Serbi, se si artikulohet politika nga ambasadorë të veçantë, i përket ambasadorëve

/ 2 minuta lexim

Ambasadori amerikan në Serbi, Christofer Hill, ka deklaruar sot gjatë ditës se Serbia më afër NATO-s si partnere, sesa Kosova.

Lidhur me këtë deklaratë ka folur Adrian Shtuni, ekspert i politikës së jashtme dhe sigurisë, i cili për emisionin Info Magazine ka deklaruar se qasja e ShBA-së ka qenë dhe vazhdon të jetë e qartë.

“ShBA është në krahun e paqes, në krahun e zgjidhjes së konflikteve midis Kosovës dhe Serbisë. Se si artikulohet pastaj politika e ShBA-së nga ambasadorë të veçantë, kjo pastaj i përket ambasadorëve”, deklaroi ai.

Eco Higjiena

Shtuni tutje komentoi deklaratën e presidentit serb lidhur me Kosovën, duke e quajtur si udhëheqës që nuk do paqe.

“Unë kam parë deklaratën e Vuçiqit që pak ditë më parë tha se Beogradi do të presë për momentin më të volitshëm dhe do ta shfrytëzojnë mundësinë. Kjo nuk është gjuha e dikujt që kërkon normalizim marrëdhëniesh, e dikujt që kërkon paqe. Këto deklarata shpalosin vlera që shkojnë kundër vlerave të NATO-s dhe të një vendi i cili është anëtar i programit të NATOS, partneriteti për paqe”.

“Serbia është një anëtar i partneritetit për paqe. Kjo është shkelje e hapur e vlerave të NATO-s dhe këto lloj deklaratash nxisin pasiguri dhe dëmtojnë procesin e normalizimit dhe stabilizimit jo vetëm mes Kosovës e Serbisë, por stabilitetin e rajonit në përgjithësi në Ballkan”, tha eksperti i politikës së jashtme dhe sigurisë, Adrian Shtuni.