Shtimi i rrushit në dietë përmirëson shëndetin dhe jetëgjatësinë, sugjerojnë studime të reja

Rrushi përmban polifenole dhe flavonoide që njihen për efektet e tyre antioksiduese dhe anti-inflamatore.

“Të gjithë kemi dëgjuar thënien ‘ju jeni ajo që hani’ e cila është padyshim e vërtetë pasi ne të gjithë fillojmë si fetus dhe përfundojmë të jemi të rritur duke ngrënë ushqim”, tha studiuesi i Universitetit Western New England, John Pezzuto.

“Por këto studime i shtojnë një dimension krejtësisht të ri asaj thënieje të vjetër. Jo vetëm që ushqimi shndërrohet në pjesë të trupit tonë, por siç tregohet nga puna jonë me rrushin dietik, ai në fakt ndryshon shprehjen tonë gjenetike. Kjo është vërtet e jashtëzakonshme”.

Në studimin e parë, të botuar në revistën Foods, Dr. Pezzuto dhe kolegët e tij zbuluan se shtimi afatgjatë i rrushit në dietën e minjve çoi në modele unike të shprehjes së gjeneve, reduktonte mëlçinë yndyrore dhe zgjati jetëgjatësinë e kafshëve që konsumonin një dietë yndyrore e stilit perëndimor.

“Cili është efekti i këtij ndryshimi të shprehjes së gjeneve? Mëlçia e dhjamosur, e cila prek rreth 25 për qind të popullsisë së botës dhe përfundimisht mund të çojë në efekte të pafavorshme, duke përfshirë kancerin e mëlçisë, parandalohet ose vonohet. Gjenet përgjegjëse për zhvillimin e mëlçisë yndyrore u ndryshuan në një mënyrë të dobishme duke ushqyer rrushin”, thanë ata.

Në studimin e dytë, të botuar në revistën Food & Function, jo vetëm që shprehja e gjeneve ndryshon, por edhe metabolizmi ndryshon nga rrushi dietik. Përveç gjeneve të lidhura me mëlçinë yndyrore, autorët gjetën nivele të rritura të gjeneve antioksidante me dietat e shtuara me rrush.

“Shumë njerëz mendojnë të marrin suplemente dietike që mburren me aktivitet të lartë antioksidues. Në fakt, megjithatë, ju nuk mund të konsumoni mjaftueshëm një antioksidant për të bërë një ndryshim të madh”, tha Dr. Pezzuto.

“Por nëse ndryshoni nivelin e shprehjes së gjenit antioksidues, siç kemi vërejtur me rrushin e shtuar në dietë, rezultati është një përgjigje katalitike që mund të bëjë një ndryshim të vërtetë”. Një tjetër efekt i jashtëzakonshëm ishte aftësia e rrushit për të zgjatur jetëgjatësinë e minjve duke pasur parasysh një dietë të modelit perëndimor me yndyrë të lartë.

Dieta e modelit perëndimor me yndyrë të lartë është e njohur të jetë e lidhur me kushte të pafavorshme si obeziteti, diabeti, sëmundjet kardiovaskulare, kanceri, sëmundjet autoimune dhe sëmundja e Alzheimerit. Shtimi i rrushit në dietë, i cili nuk ndikoi në shkallën e konsumit apo peshën trupore, vonoi vdekshmërinë.

“Megjithëse nuk është një shkencë e saktë për të përkthyer vitet e jetëgjatësisë nga një mi në një njeri, vlerësimi ynë më i mirë është se ndryshimi i vëzhguar në studim do të korrespondonte me 4-5 vjet shtesë në jetën e një njeriu”, Dr. Pezzuto tha.

“Pikërisht se si e gjithë kjo lidhet me njerëzit mbetet për t’u parë, por është e qartë se shtimi i rrushit në dietë ndryshon shprehjen e gjeneve më shumë sesa mëlçinë”.

Në studimin e tretë, të botuar në revistën Antioxidants, studiuesit zbuluan se konsumi i rrushit ndryshon shprehjen e gjeneve në tru. Në të njëjtën kohë, konsumi i rrushit kishte efekte pozitive në sjelljen dhe njohjen, të cilat u dëmtuan nga një dietë me yndyrë të lartë, duke sugjeruar se ndryshimi i shprehjes së gjeneve prodhoi këtë përgjigje të dobishme.

“Kërkohen më shumë studime, por vihet re se administrimi i përditshëm i rrushit kishte një efekt mbrojtës në metabolizmin e trurit. Tani mund të sugjerohet se kjo është për shkak të ndryshimit të shprehjes së gjeneve”, thanë ata. /Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS