Shtëpia botuese ProkultPress Ditën e premte “Pak Filozofi” nga Arben Kurteshi i gatshëm për të kaluar në duart e lexuesve

PARATHËNIE VËSHTRIM RRETH LIBRIT PAK FILOZOFI TE SHKRIMTARIT ARBEN KURTESHI

Shkrimtari Arben Kurteshi deri me tani njihet si poet dhe shkrimtar me librat e tij Tingujt e zemrës dhe romanin e tij të fundit Plisi. Libri Pak filozofi i autorit Kurteshi është një sprovë e madhe për të edhe në dimensionin e shkencës së filozofisë.

Me këtë libër që shumë shpejt do të paraqitet para lexuesve Kurteshi dëshmon se ka njohuri të mjaftueshme edhe në këtë aspekt e sidomos në filozofinë ekonomike të shteteve më të zhvilluara të botës, siç janë Gjermania, Zvicra, Amerika, Japonia e vende të tjera. Të gjitha këto njohuri dhe informacione për ekonominë i lidhë me zhvillimin ekonomik të vendit tonë.

Autori duke e analizuar situatën aktuale në Kosovë, ai vjen në disa përfundime për ekonominë tonë, ku me argumente i paraqet ngecjet e moszhillimit ekonomik. Përveç kësaj ai po ashtu me argumente tregon rrugën që duhet ndjekur institucionet tona për zhvillim dhe avancim të vendit duke marr si shembuj konkret vendet e ndryshme, që brenda dy dekadave kanë arrit sukses në zhvillim, siç ishte Gjermania e pasluftës së Dytë Botërore dhe disa vende afrikane.

Përveç temave të filozofisë ekonomike ai trajton edhe tema nga më të ndryshmet, siç janë: tema e atdhedashurisë, “Ku është zanafilla e lirisë?”, “A mund të ndodhë bashkimi kombëtar Kosovë – Shqipëri?”, tema politike, siç është “Qëndrimi ynë”, “Shansi i madh” e shumë të tjera. E veçanta e librit Pak filozofi është se, secila temë është e shoqëruar me thënie të caktuara, të mendimtarëve të mëdhenj botërorë, si për shembull për temën “Ku është zanafilla e lirisë?”, kemi thëniet që pasojnë: Së pari të injorojnë, pastaj të qeshin, më pas të luftojnë, në fund triumfon!

Mahatma Gandhi Duhet të provosh të pamundurën për të arritur të mundshmen. Hermann Hesse Një komb që e mban një sy nga e kaluara është i mençur. Një komb që i mban dy sytë nga e kaluara është i verbër. Thënie Irlandeze.
Autori rregullimin dhe menaxhimin shtetëror e lidhë ngushtë edhe me parimet, doket dhe traditat e një nëne shqiptare, që ajo i përdor për të rritë fëmijën e vet, por edhe për ta mbajtur familjen përgjithësisht të shëndosh përball stuhive të mëdha që mund të has gjatë rrugëtimit dhe zhvillimit. Të gjitha këto ide dhe mendime autori i paraqet te tema “Nënat”, ku edhe për ketë temë ka disa thënie siç janë; Nëna është personi i vetëm në botë që të do para se të të njohë. Johan Pestalozzi Zemra e nënës është si klasa mësimore e fëmijës. Henry Ward Beecher Libri Pak filozofi i A. Kurteshit është një libër i veçantë për letërsinë dhe publicistikën tonë sot. Ky libër edhe për nga forma e jashtme është një libër i brishtë, pasi që nuk është në përmasat standarde të librave, por anon më shumë si një libër xhepi që për lexuesit e sotëm është shumë praktik për tu lexuar në çdo rrethanë që ata gjenden. Autorit i urojmë shumë suksese dhe prurje të reja në letrat shqipe. /rajonipress/

Ma. Sc. Fatmir Halimi Më 28/06/2021, Prishtinë

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS