ARKATANA

Shqipëria e madhe projekt i SHBA-ve kundër botës ortodokse?

/ 4 minuta lexim
ARKATANA

Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha, ka mbrojtur idenë për dhënien e shtetësisë shqiptare për të gjithë shqiptarët, kudo që ndodhen jashtë vendit. Kjo deklaratë u bë gjatë vizitës në qytetin e Vlorës me rastin e 100-vjetorit të Pavarësisë nga Perandoria Osmane.

Kjo deklaratë është pasur nga disi të tjera të veçuara, që Berisha ka bërë me homologun e tij kosovar, Hashim Thaçi duke premtuar bashkimin e Shqipërisë. Vendi ishte zgjedhur të ishte Kosova, e cila sot banohet nga shumicë shqiptarësh, e cila nuk ka qenë gjithmonë kështu.

Gjatë Luftës së Ballkanit në vitin 1913, serbët ende kishin shumicën e popullsisës. Në 1941, Kosova ishte pjesë e Shqipërisë së Madhe, e cila ndodhej nën protektoriatin fashist Italian.

Pas luftës, Tito ndaloi emigrimin e shqiptarëve në Jugosllavi pasi sipas tij Jugollavia do të ishte e fortë vetëm me Serbinë. Në vitin 1974, ishte ai që i dha Kosovës statusin e provincës autonome që iu hoq nga Sllobodan Millosheviç në vitin 1989, kur serbët përbënin më shumë se 15% e popullsisë.

Kur në vitin 2008, Kosova deklaroi pavarësinë, një dekadë pasi ushtria Perëndimore kishte ndërhyrë, shumë pak analistë treguan gishtin për dominimin e shqiptarisë në këtë shtet të vogël. Vendet Perëndimore dhe Bashkimi Evropian e njohën menjëherë pavarësinë e saj pa ngritur pikëpyetje për trajtimin e minoritetit serb, pavarësisht precedentit të tmerrshme të vitit 2004 kur kristianët ishin viktima të masakrës, djegie të kishave dhe shkelje e të drejtave të njeriut. Është e vërtet që Evropa i kërkoi falje Bashkimit Evropian se në atë kohë kishte prioritete të tjera: organizimin e paradës së homoseksualëve në Beograd, shkruan Shekulli.

RCCOLA

Ndodhi vetëm 4 vite pasi Kosova kishte shpallur pavarësinë. Mjaftuan katër vite për kryeministrin e Shqipërisë që t’i jepte arsye nacionalistëve serbë që thonë se nuk janë përballur me kosovarë (banues të Kosovës) por me shqiptarë, një episode të ri të konfliktit antik që nisin 6 shekuj më parë që vuri përballë sllavët ortodoksë me konvertuesit në djem të Perandorisë Osmane.

Perëndimi ka mbështetur krijimin e Kosovës me logjikën e vetme strategjike të rrënimit të Serbisë, e cila po kthehet sërish nga Rusia.
Kjo ndodhi në kohën kur Rusia ishte e dobët në maksimum. Në një kohë kur nga viti 1991 deri në vitin 200 ushtria dhe media tunde flamurin kundër Serbisë së Millosheviçit për spastrim, në të njëjtën kohë po ndodhte lufta ekonomike dhe morale kundër Rusisë së Jelcinit.

Kryqëzata kundër botës komuniste ishte kthyer në një kryqëzatë kundër botës ortodokse dhe kundër qendrës së saj politike dhe ku banojnë shumica e tyre, në Rusi.
Teoricieni rus, Zbignieë Brzezinski, tha në vitin 2007: “Armiku kryesor i SHBA-ve tani është Kisha Ortodokse Ruse.” Krijimi i Shqipërisë së Madhe mund të shihet në këtë kuptim historik dhe gjeostrategjik.

Kjo është një ndeshje e re bankinë, një ndeshje që mund të krijojë një shkëndijë dhe të shkaktojë një zjarr të ri në ferrin e Ballkanit. Ky zjarr do të sjellë dobësimin e mëtejshëm të Evropës, por edhe destabilizimin e botës ortodokse (Maqedonisë, Greqisë, Malit të Zi, Serbisë …) dhe për të frenuar afrimin e saj me Rusinë. Nga ana tjetër, ndikimi rus në Evropën Lindore do të vihej në pikëpyetje dhe për këtë arsye ajo do të afrohej me Evropën Perëndimore. Në këtë mënyrë, Shtetet e Bashkuara edhe një herë do të arrijnë objektivin e tyre kryesor: Për të parandaluar një afrim mes kontinentit të Evropës dhe botës katolike dhe ortodokse./Indeksonline/