KKVITI

Shenjat e mungesës së vitaminës A

/ 5 minuta lexim
Fundamenti

Vitamina A është një lëndë ushqyese e tretshme në yndyrë esenciale për shikim të shëndetshëm, sistemin imunitar, riprodhim dhe lëkurën. Roli i saj është forcimi i sistemit imunitar. Marrja e tabletave të vitaminës A së bashku me aplikimin e drejtpërdrejtë në lëkurë ngadalëson fillimin e herpesit. Ajo rrit rezistencën e sistemit imunitar për të luftuar çdo sëmundje infektive.

Ekzistojnë dy lloje të vitaminës A që gjenden në ushqime: vitamina A e paraformuar dhe provitamina A. Vitamina A e paraformuar njihet gjithashtu si retinol dhe zakonisht gjendet në mish, peshk, vezë dhe produkte qumështi. Nga ana tjetër, trupi i konverton karotenoidet në ushqimet bimore, si frutat dhe perimet e kuqe, jeshile, të verdha dhe portokalli, në vitaminë A, shkruan Healthline.

Edhe pse mungesa e vitaminës A është mjaft e rrallë, këto janë disa nga simptomat që mund të jenë shenjë e mungesës së saj në organizëm.

Lëkura e thatë

Vitamina A është e rëndësishme për krijimin dhe riparimin e qelizave të lëkurës. Gjithashtu ndihmon në luftimin e inflamacionit për shkak të problemeve të caktuara të lëkurës. Mosmarrja e mjaftueshme e vitaminës A mund të jetë fajtori për zhvillimin e ekzemës dhe problemeve të tjera të lëkurës.

Ekzema është një gjendje që shkakton lëkurë të thatë, kruarje dhe të përflakur.

Mbani në mend se lëkura e thatë mund të ketë shumë shkaqe, por arsyeja mund të jetë mungesa kronike e vitaminës A.

Sytë e thatë

Problemet e syve janë disa nga çështjet më të njohura që lidhen me mungesën e vitaminës A.

Në raste ekstreme, mosmarrja e mjaftueshme e vitaminës A mund të çojë në verbëri të plotë ose në vdekjen e kornesë, të cilat karakterizohen nga shenja të quajtura njollat e Bitotit.

Sytë e thatë, ose pamundësia për të prodhuar lot, është një nga shenjat e para të mungesës së vitaminës A.

Fëmijët e vegjël në Indi, Afrikë dhe Azinë Juglindore që kanë dieta me mungesë të vitaminës A janë më të rrezikuar nga zhvillimi i syve të thatë.

Problemet me fertilitetin

Vitamina A është e nevojshme për riprodhimin si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat, si dhe për zhvillimin e duhur te foshnjat.

Nëse keni probleme për të mbetur shtatzënë, mungesa e vitaminës A mund të jetë një nga arsyet pse. Mungesa e vitaminës A mund të çojë në infertilitet si te burrat ashtu edhe te gratë.

Studimet tregojnë se minjtë femra me mungesë të vitaminës A kanë vështirësi të mbeten shtatzënë dhe mund të kenë embrione me defekte të lindjes.

ARKATANA

Studime të tjera sugjerojnë se meshkujt infertilë mund të kenë një nevojë më të madhe për antioksidantë për shkak të niveleve më të larta të stresit oksidativ në trupin e tyre. Vitamina A është një nga lëndët ushqyese që vepron si një antioksidant në trup.

Rritja e Vonuar

Fëmijët që nuk marrin mjaftueshëm vitaminë A mund të pësojnë ngecje në rritje. Kjo sepse vitamina A është e nevojshme për zhvillimin e duhur të trupit të njeriut.

Disa studime kanë treguar se suplementet e vitaminës A, vetëm ose me lëndë ushqyese të tjera, mund të përmirësojnë rritjen. Shumica e këtyre studimeve janë kryer te fëmijët në vendet në zhvillim.

Infeksionet e fytit dhe gjoksit

Infeksionet e shpeshta, veçanërisht në fyt ose gjoks, mund të jenë shenjë e mungesës së vitaminës A.

Suplementet e vitaminës A mund të ndihmojnë me infeksionet e traktit respirator, por rezultatet e hulumtimit janë të përziera.

Shërimi i dobët i plagëve

Plagët që nuk shërohen mirë pas lëndimit ose operacionit mund të lidhen me nivele të ulëta të vitaminës A.

Një studim në minjtë zbuloi se vitamina A nga goja përmirësonte prodhimin e kolagjenit. Vitamina kishte këtë efekt edhe pse minjtë merrnin steroide, të cilat mund të pengojnë shërimin e plagëve.

Hulumtimet shtesë në minjtë zbuluan se trajtimi i lëkurës me vitaminë A aktuale dukej se parandalonte plagët që lidhen me diabetin.

Hulumtimet tek njerëzit tregojnë rezultate të ngjashme. Burrat e moshuar që trajtonin plagët me vitaminë A topikale kishin një reduktim 50% në madhësinë e plagëve të tyre, krahasuar me burrat që nuk përdornin kremin .

Aknet dhe aknet

Meqenëse vitamina A nxit zhvillimin e lëkurës dhe lufton inflamacionin, ajo mund të ndihmojë në parandalimin ose trajtimin e akneve. Studime të shumta kanë lidhur nivelet e ulëta të vitaminës A me praninë e akneve.

Vitamina A lokale dhe orale mund të trajtojë aknet. Hulumtimet tregojnë se kremrat që përmbajnë vitaminë A mund të zvogëlojnë numrin e lezioneve të akneve me 50%.