Shega dhe vlerat e saj ushqyese

Ekspertët thonë se shega është një pemë e vogël gjetherënëse, frutet e së cilës kanë një lëng të ëmbël ose pak të athët dhe me aromë të veçantë.

Një nga vetitë kryesore të shegës është ajo antioksiduese. Vlerat e shegës kanë qenë të njohura që në kohët e lashta.

Shega është e pasur me antioksidantë dhe vitamina C (një shegë përmban pothuajse 20% të nevojave të përditshme të një njeriu të rritur), vitaminë K, vitamina B, proteina dhe karbohidrate. Gjithashtu shega është e pasur me kalium, i cili ndihmon në funksionet qelizore.

Ky frut është burim mineralesh të tjera, duke përfshirë hekur, kalcium, magnez, fosfor dhe, në një masë më të vogël, mangan dhe zinku. Shega ka shumë pak kalori: rreth 80 kalori për 100 gram të produktit.

Vlerat ushqyese për 100g shegë:

Uji 77, 93 g

Kalcium 83g

Proteina 1.67 g

Yndyrë 1.17 g

Karbohidratet 18, 7 g

Sheqer 13, 67 g

Fibra 4 g

Kalcium 10 mg

Shumë studime kanë vërtetuar se bëhet fjalë për një nga frutat me më shumë efekte shëruese në botë; ndikon në përmirësimin e sëmundjeve të stomakut, zemrës, parandalimin e Alzhaimerit, ndihmon aneminë dhe parandalon rritjen e qelizave kancerogjene.

Shega dhe vlerat e saj ushqyese

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS