Shaip Stublina atdhetar e kombëtar i madh

Gjilan – I njohur si Mulla Shaip Stublina emri i tij prej atdhetari, guximtari, luftëtari të madh, trim i pashoq, arsimdashës i madh, do të mbetet në historiografinë shqiptare një nga figurat e merituara. Shaip Sabedini ishte pjesëmarrës aktiv në mbrojtjen e kufirit etnik të Kosovës lindore. Kishte marrë pjesë në “Betejen e Prugës“.Ishte krah për krah gjeneralit Veli Dedi e Gjon Sereqit, derisa ishte ushtarak i komandantit mulla Idris Gjilanit e mësuesit të tij nga medreseja e Gjilanit, myderris Haki efendi Sermaxhaj.

Shaip Sabedini lindi më 5 shkurt të vitit 1922. në fshatin Stublinë të komunës së Gjilanit. Mësimet e para fetare i mori në fshatin Dobrosin nga hafëz Vebiu, që ishte një hoxhë me një përgatitje të lartë arsimore fetare dhe mualim i zgjuar, sidomos ne përgatitjen e gjeneratave të reja me mësim – besim islam, duke i dhënë rëndësi mësimit të gjuhëve të huaja si: arabishtes, turqishtes, boshnjakishtes e të tjera.

Të gjitha këto, si dhe edukata familjare bënë që dashuria ndaj fesë islame t’i shtohej edhe më tepër, ngase kjo fe thërret për ngritje të diturisë e për mbrojte nga e keqja, për avancimin e çështjes kombëtare e fetare. Islami ngrit moralin dhe i jep vlera të larta kombit, shtetit dhe vatanit, dhe mbi te gjitha ngritjen e vetëdijes në njohjen e krijuesit të tij. Ndërkaq, gjuhën dhe shkrimin shqip e mësoi nga myderrizi i njohur mulla Mehmet Raqipi në fshatin Dobrosin.

I gjithë ky arsimim dhe edukim fetar e kombëtar, Shaipit do t’i shërbej pastaj si nxënës në medresen e ulët të Gjilanit, të cilën e përfundoi me sukses në vitin 1939. ku për ligjërues kishte myderrizin e njohur të kësaj ane Haki efendi Sermaxhaj. Pas kryerjes së medreses kthehet në vendlindje në Stublinë dhe kryen detyrën e mualimit. Mulla Shaipi si hoxhë i ri, entuziast, e dashamirë i arsimimit si fetar ashtu edhe kombëtar, në fshatin e tij, në Stublinë arsimoi e përgatiti kuadro nga dy gjinitë dhe nuk kishte asnjë fëmijë të rritur mbi moshën 8 vjeçare që nuk kishte nxënë shkrim – leximin.

Në Stublinë hoxhë Shaipi hapi mejtepin e parë në fshat, menjëherë pas luftës së dytë botërore 1945, i cili funksionoi deri në vitin 1947-48, por, u desh ta mbyllte për shkak të shkuarjes në shërbimin ushtarak jugosllav.

Detyrën e imamit, mulla Shaipi e kreu në fshatrat Sllakoc, ndërsa nga viti 1980. e deri në vitin 1986. shërbeu në xhaminë e fshatit Capar të komunës së Gjilanit.

Gjatë periudhës që nga viti 1947. e deri në vitin 1988 gjithmonë ka qenë i përzgjedhur nga masa e popullit (xhemati) si anëtar i Kryesisë së Këshillit të Bashkësisë Islame të Gjilanit.

Mulla Shaipi ishte human, ndihmonte nevojtarët me atë çka kishte dhe pothuajse kurrë nuk i kthente duarthatë. Ishte gjithmonë në logun e pajtimit, në pajtimin e gjaqeve të zonës së Karadakut e më gjerë në Kosovë.

Mulla Shaipi ndërroi jetë në vitin 2001, pas la tre djem dhe pesë vajza.

Edukata e tij familjare prej një atdhetari, si dhe nga lidhja e tij me mësuesin e ardhur nga Shqipëria Gjon Serreqi, i cili udhëheqte një organizatë përparimtare kombëtare (NDSH-në), mësoi se si duhej vepruar për mbrojtjen e të drejtave dhe lirive si në aspektin e shkollimit por edhe në atë të vetëdijes kombëtare të shqiptarëve.

Si frymëzim për atdhedashuri kishte një personalitet nga familja e ngushtë e Sabedinëve (Klaiqëve) nga atje prej nga ku të parët e tij ishin shpërngulur, ku kishin lënë shtëpi e pasuri në vendlindjen e stërgjyshërve në lagjen e Dediqëve, afër qytetit të Medvegjës, në Kosovën lindore. Ishte ky Veli Dedi, gjeneral i përmasave evropiane, i cili ishte pjesëmarrës i luftës së dytë botërore në Francë dhe Spanjë. Në këto luftime ai udhëhoqi forcat antifashiste për çlirimin e Marsejit, ku për trimërinë e treguar mori pseudonimin “Shqiptari trim” për çka dhe sot e kësaj dite një rrugë e Parisit emërtohet me emrin e gjeneral majorit, Veli Dedi.

I tërë ky ndikim bëri që edhe gjatë luftërave të njëpasnjëshme që zhvilloheshin në mbrojtjen e trojeve etnike të Kosovës lindore së bashku me dy vëllezërit e tij (Sejdiun dhe Rifatin) ishte në radhët e para të vullnetarëve. Ishin ushtarak të komandantit mulla Idris Gjilanit e mësuesit të tij nga medresja e Gjilanit, myderris Haki efendi Sermaxhaj.

Mulla Shaipi ishte pjesëmarrës aktiv në mbrojtjen e kufirit etnik të Kosovës lindore. Kishte marrë pjesë në “Betejen e Prugës“. Gjatë kësaj kohe një ditë erdhi në shtëpi për ta vizituar nënën, e cila posa e pa i tha me një ton qortimi: “Çka je kthyer këtu, ata që po luftojnë atje a nuk janë vëllezërit e tu?”

Më pas gjatë kthimit nga një front lufte e kishte takuar rrugës vëllaun Rifatin, i cili ishte plagosur dhe po e kthenin në shtëpi për mjekim, dhe nënës së tij posa ia japin lajmin për plagosjen e djalit, ajo pa një pa dy tha: “Edhe po të ishin vrarë që të tre djemtë e mi nuk do të mërzitesha, por do të isha krenare.”

Njëri nga burrat e familjes Sabedini për shëmbëlltyrën e mulla Shaipit, theksoi: ”Ai ishte një burrë, trim, guximtar, i ditur dhe i arsimuar dhe ndër personat më të zotët e familjes së Sabedinëve”. ( Marrë nga Libri monografik “Imamët e Gjilanit 1912-2015”, të autorit Islam Osmani)/rajonipress/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS