Shaip Dubova – fotograf nga Kosova

Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

Fotografin Shaip Dubova –
E njeh Gjilani, e mbarë Kosova !
Ka shumë foto artistike –
Me përmbajtje historike !
Refreni:
Me loçkë t’ zemrës, këtë këngë ta këndova –
Rrofsh sa malet, Shaip Dubova !
Jem krenarë që të kemi artist –
Shëmbëlltyrë, fotografist !
Çka s’e kem menduar, as s’e kemi pritë –
Nga 400 foto, i bëje për një ditë !
Krenohet Vatani, krenohet Kosova –
Lum që t’ pat Gjilani, o Shaip Dubova !

Me robërit e luftës, gjithçka përjetove –
Raste çka nuk prit, i fotografove !
Fotograf Shaip Dubova, asnjëherë nuk prite –
Mbi 400 foto, zhvillove gjatë një dite !

Fotografi Shaip Dubova e ka të vështirë –
Të kujtojë njerëz të plagosur për toke të shtrirë !
Që t’i kujtojë fotot, ai që i ka parë –
Plotë me njerëz të vdekur nga armiqtë të vrarë !

T’ kujtojë njerëz pa duar edhe njerëz pa këmbë –
T’ kujtojë njerëz me pamje shumë të rëndë !
T’ kujtojë njerëz në fusha, në lugje, nëpër male –
T’ cilët kishin mbetur pa organet gjenitale !….

N’ fotografi t’ Shaip Dubovës, atij burrë shqiptari –
Nëpër to, kudo shihet xhelati, paramilitari !…
Nëpër foto t’ trishta, ai gjithçka ka parë –
Paramilitarët serbë duke vrarë e prerë shqiptarë !…

T’ gjitha këto foto i ka ruajtur për mik –
Mos të shihen nga armiku që sjell shumë rrezik !
Pas përfundimit të luftës, i ka dorëzuar në OSBE
Dhe n’ organet e Qeverisë s’ përkohshme që punonte për ne !

Por , kurrë nuk e di se ku kanë shkuar ato fotografi –
Kështu sqaron Shaip Dubova, ai njeri zotër !
Ushtria dhe policia serbe, vriste civilë të pafajshëm –
Kapte peng dhe njerëzit me profesion të këndshëm !

Të njohur si robër lufte , thuhet –
Është një rast që ia vlen të shkruhet !
Është padyshim zënia rob që e kuptova –
Peng e fotografit tonë Shaip Dubova !

Sipas Dubovës , që ishte i pa punë –
Forcat serbe e kanë detyruar me dhunë ,
Që të punojë për ushtrinë dhe policinë serbe ,
Ta komandojnë ata që janë me sy të verbër !

Nga data 9 Maj 1999 –
Dubova përjetoi vuajtje shumë të rëndë !
Deri në ditën e hyrjes së forcave të NATO-së –
Populli shqiptarë kurrë nuk është rehatosë !

“Për punën e dhunshme që kam bërë gjatë luftës pa plan –
E kam njoftuar edhe degën e LDK-së në Gjilan !
Unë isha i zënë robër dhe me sytë e mi kam parë e zhvilluar –
Mbi 400 fotografi, vetëm gjatë një dite i kam punuar !

Të gjitha vrasjet e ndodhura në Kosovë duke luftuar –
Nga forcat serbe , nëpër foto , unë, i kam zhvilluar !”
Kështu rrëfen fotografi Shaip Dubova –
Që t’ i ruaj në histori anë e mbanë Kosova !

Ai, madje e ka vështirë , nga kujtimet për t’ u ndarë –
Herë pas here , t’i kujtojë fotot që i ka parë !
Të kujtojë njerëz të plagosur edhe njerëz të vrarë –
Që të gjithë n’ lufta frontale që ishin shqiptarë !

“Kam parë njerëz pa duar edhe njerëz pa këmbë –
Që për mua ishte përjetim shumë i rëndë !
Nëpër fusha , kodra edhe nëpër male –
Kam parë njerëz që ishin pa organet gjenitale !…

Kam parë edhe foto me paramilitarë –
Ku shihen duke vrarë viktima shqiptarë !
T’ gjitha këto foto i kam ruajtur me shumë rrezik përmbi dhe
Dhe pas luftës i kam dorëzuar të gjitha në OSBE !

Në organet e Qeverisë së përkohshme , shumë i kam dorëzuar –
Por, unë kurrë nuk e di , ato fotografi ku kanë shkuar ?!”
Kështu sqaron fotografi i nderuar Shaip Dubova –
Që ta kuptojnë gjeneratat kah i ka marrë Kosova !

“Fotot e para që i kam zhvilluar me njerëzit e egër-
Janë nga masakra e Krushës dhe vrasjet nëpër Zhegër !
T’ gjitha fotot e zhvilluara nga serbët e asaj kohe –
Janë shumëzuar dhe janë bërë të gjitha nga shtatë kopje !

Ato janë dërguar menjëherë për në Beograd ” –
Thotë Shaip Dubova , ai hallall evlad !
Përmes kësaj kënge , ne ju preferojmë –
Që Shaip Dubovën , kurrë mos ta harrojmë !

Gjilan, më 28.06. 2021 vj.
Demir KRASNIQI

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS