Roli i teknologjisë në botën e pandemisë dhe rimëkëmbja ekonomike përmes inovacionit të saj

Nga Çlirim Haxhiu – Në vitet e fundit, teknologjia është bërë një nga aleatët më të mëdhenj për parandalimin dhe trajtimin e përhapjes së pandemisë. Teknologjia nuk mund të jetë në gjendje të shmangë shfaqjen e një pandemie, megjithatë ajo mund të ndihmojë në menaxhimin e një krize në mënyrë më efektive.

Digjitalizimi dhe transformimet digjitale kanë avancuar dhe transformuar jashtëzakonisht sektorin publik, me potencial të jashtëzakonshëm dhe përfitime të gjera nga përmirësimi i efikasitetit dhe efektivitetit në administratën publike për ofrimin e shërbimeve si dhe pjesëmarrjen e qytetarëve në mënyrë transparente.

Teknologjia e cila është konsoliduar më tej nga COVID-19 përmes qeverisjes efektive digjitale, teknologjia jo vetëm që ka qenë e dobishme për reagimin e shpejtë ndaj krizës COVID-19, por gjithashtu ka mundësuar transparencë dhe llogaridhënie të institucioneve qeveritare.

Të gjithë e dimë se sa keq COVID-19 ka ndikuar në jetën tonë si personale ashtu edhe profesionale.

Le të hedhim një vështrim se si teknologjia ka ndikuar në jetën tonë në pandeminë aktuale COVID-19. Një nder kryesoret dhe më kyçe

e cila nuk e la mbrapa njerëzimin në arritjen e dijes dhe shkencës ishte mësimi në distancë ku sipas një studimi të fundit, rreth 191 vende ose kanë zbatuar ose njoftuar mbylljen e shkollave dhe universiteteve, gjë që ka ndikuar drejtpërdrejt në afro 1.57 miliardë studentë.

Shumica e institucioneve arsimore kanë filluar të ofrojnë kurset e tyre në internet për t’u siguruar që arsimi nuk është ndërprerë për shkak të pandemisë.

Kompanitë dhe bizneset ka parë një rritje të konsiderueshme të kërkesës në teknologji, pasi njerëzit qëndruan në shtëpi gjatë bllokimit dhe miliona njerëz migruan drejt punës nga shtëpia. Për të dhënë një kontekst, vetëm në javën e fundit të Prillit të vitit të kaluar, rrjeti kryesor i teknologjisë transmetoi të dhëna 103.3 Petabytes në një ditë të vetme – totali më i madh që nga fillimi i regjistrimeve të kompanisë BT-group. Kur të konsideroni se një Petabyte është ekuivalente me 13 vjet video HD, ju me të vërtetë do të vlerësoni se sa të dhëna kemi konsumuar të gjithë nga teknologjia e inovacionit.

Poashtu COVID-19 na ka bërë të kuptojmë se sa kuptimplota janë ndërveprimet njerëzore për t’i bërë gjërat të funksionojnë. Pandemia ka ndikuar rëndë në sektorë intensivë të punës siç janë ushqimi, shitja me pakicë, logjistika dhe bizneset prodhuese. COVID-19 ka rezultuar në një shtytje të fortë për të zbatuar përdorimin e robotëve dhe gjithashtu për të shpejtuar kërkimin e robotikës. Robotët tani po përdoren për pastrimin e zonave të infektuara dhe për shpërndarjen e ushqimit tek individët në karantinë.

Singapori ka shfrytëzuar qasjen e tij digjitale dhe iniciativën Smart Nation për t’iu përgjigjur në mënyrë efektive zonave të ndryshme të pandemisë: mbikëqyrja, parandalimi dhe frenimi, diagnostikimi dhe trajtimi. Risitë e shpejta të Republikës së Koresë në përgjigje të COVID-19 jo vetëm që kanë ndihmuar në testimin, gjurmimin dhe trajtimin e rasteve, por gjithashtu ka siguruar përgjegjshmëri dhe hapje në përgjigjen e saj përmes masave të tilla si zbulimi i informacionit publik në kohë reale.

COVID-19 na ka mësuar se teknologjia mund të luajë një rol të rëndësishëm gjatë një krize globale shëndetësore. Megjithatë, këto përgjigje nuk kanë qenë pa shqetësime në lidhje me privatësinë dhe mbrojtjen e të dhënave personale.

Tani pyetja është, si mund t’i shfrytëzojmë përfitimet e teknologjisë duke minimizuar rreziqet e keqpërdorimit ose abuzimit për përfitime private? Pika fillestare është të sigurojmë që ofruesit e teknologjisë dhe qeveritë janë më të përgjegjshëm në përdorimin e të dhënave dhe rregullimin e teknologjive. Pa integruar transparencën, llogaridhënien dhe integritetin në transformimet digjitale dhe ndërhyrjet e zhvillimit, ekzistojnë gjithmonë rreziqe të keqpërdorimit të teknologjisë për përfitime private. Ndikimet shoqërore do të përfshijnë erozionin e të drejtave, liritë civile, besimin dhe kohezionin shoqëror, përveç çështjeve që lidhen me privatësinë, sigurinë dhe mbrojtjen e të dhënave personale.

Këto shqetësime janë diskutuar në lidhje me përdorimin e teknologjisë për të lehtësuar gjurmimin e kontakteve të infeksioneve COVID-19 por janë gjithashtu përparësi më themelore në përdorimin etik të teknologjisë. Në veçanti, parimet e transparencës, llogaridhënies dhe integritetit duhet të merren parasysh në kontekstin e zhvillimeve në zhvillim të teknologjisë – të tilla si inteligjenca artificiale, teknologjia bllokuese dhe libri i shpërndarë dhe të dhëna të mëdha për të ndihmuar në krijimin e besimit, rritjen e qeverisjes digjitale, mekanizmat rregullatorë dhe sigurimin përdorimi i përgjegjshëm i të dhënave dhe teknologjisë.

Në kontekstin e pandemisë COVID-19, themelet digjitale në një vend përfshirë infrastrukturën digjitale, qeverisjen digjitale dhe shërbimet digjitale, mund të jenë thelbësore për përparimin e një vendi në rimëkëmbjen nga kriza. Përfitimet e këtyre mjeteve mund të jenë të gjera. Rrjeti Elektronik i Inteligjencës së Vaksinave në Indi ka qenë në gjendje të gjurmojë zinxhirin e furnizimit të pajisjeve mbrojtëse personale të furnizuar në më shumë se 28,000 objekte shëndetësore në të gjithë vendin.

Qasja e integruar e miratuar nga Qendra Globale e Teknologjisë, Inovacionit dhe Zhvillimit të Qëndrueshëm në Singapor dhe Programit Global AntiCovid kërkon të shfrytëzojë ‘teknologjinë për integritet dhe integritetin për teknologjinë’ dhe të sigurojë që ne gjithnjë e më shumë të shohim rezultate të qëndrueshme nga mbështetja e teknologjisë për vendet në përballjen me sfidat e sotme, duke u përqendruar në qeverisjen, mbrojtjen sociale, ekonominë e gjelbër dhe përçarjen digjitale./rajonipress/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS