Mobi Casa

Rexhepi: Projekt-statuti aktual i Asociacionit krijon hapësirë për një Republikë Serbe

/ 3 minuta lexim

Zëvendëskryeministrja e Kosovës, Emilija Rexhepi e ka cilësuar projekt-statutin e hartuar nga komuniteti ndërkombëtar për themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe të dëmshëm.

Sipas saj, i njëjti krijon mundësi që të krijohet një Republikë Serbe e ngjashme me atë që ekziston në Bosnje.

Shqipëri: Pastrimi i policisë, vetingun e kaluan tetë drejtues, vetëm një përjashtohetDeri në 400 ushtarë gjermanë pritet t’i bashkohen KFOR-itKjo uebfaqe e frikshme zbulon gjithçka që di interneti për juArion publikon këngën e re të titulluar “Loyalty”“Shkëlqimi im u shua” – Lewandowski shpjegon arsyen e formës së dobët këtë sezon

“Si qeveri e re, me kryeministër Albin Kurtin e kemi trashëguar këtë problem. Unë jam një nga ata që kanë votuar për themelimin e këtij Asociacioni më 2015, megjithëse kjo është një çështje prej vitit 2013, duke vlerësuar që komuniteti serb duhet të integrohet në shtetin e Kosovës, ashtu siç kemi bërë ne të tjerët, që të ketë të drejta për të jetuar, për t’u shkolluar, për të punuar”.

“Por, tani kjo është një çështje krejt tjetër, pasi vlerësoj që drafti i tanishëm u jep atyre shumë të drejta, që pushteti ekzekutiv i Asociacionit, nëse do të themelohej, do të ishte i madh dhe kjo do të dëmtonte shtetin tonë”, ka thënë Rexhepi për Zërin e Amerikës.

Përfaqësuesja e komunitetit boshnjak të Kosovës ka deklaruar se qeveria do të presë qëndrimin e Gjykatës Kushtetuese, para se “të hartojë një statut të ri për Asociacionin”.

UBT

“Nëse do të themelohej një Asociacion i tillë krijohet mundësia që të themelohet një Republikë e dytë Serbe ashtu siç është krijuar në Bosnje e Hercegovinë. Ne si qeveri kemi qëndrimin që mbështetet në Kushtetutën e Republikës së Kosovës dhe do të presim qëndrimin e Gjykatës Kushtetuese që të mos bëjmë asgjë që shkon në dëm të shtetit tonë”.

Ajo tutje është shprehur se “drafti që kemi parë, i jep shumë pushtet ekzekutiv Asociacionit dhe mund të vijë deri te krijimi i një shteti të ri brenda shtetit tonë”.

E pyetur pse Qeveria e Kosovës nuk po e harton një projekt-statut të vetin, Rexhepi ka thënë se po presin qëndrimin e Kushtetueses dhe “më pas do ta marrim çështjen në duart tona”.

“Ne kemi bashkëpunim dhe kemi bisedime të ngushta me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, me Bashkimin Evropian dhe rruga drejt BE-së është diçka që për ne ofron përparim dhe përspektivë dhe ne nuk do të heqim dorë nga ajo”.

“Qeveria jonë padyshim do të mbështetet në Gjykatën Kushtetuese, do të presim qëndrimin e saj dhe më pas do ta marrim çështjen në duart tona dhe do të hartojmë një statut të ri për Asociacionin”, ka deklaruar zëvendëskryeministrja.