Uji Dea

Rekomandimi i Harvardit për vaktin e mëngjesit

/ 2 minuta lexim
Mobi Casa

Mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës. Një frazë që e kemi dëgjuar gjithmonë nga ekspertë dhe nutricionistë të shumtë, bazuar në faktin se kontribuon në një shpërndarje më të ekuilibruar të kalorive të marra gjatë ditës.

Është një vakt, përbërësit kryesorë të të cilit ndryshojnë në varësi të zakoneve, kulturës dhe traditës gastronomike të çdo vendi. Mjekët dhe specialistët e të ushqyerit zakonisht rekomandojnë produkte të ndryshme si frutat, perimet, arrat dhe drithërat, si dhe shmangien e produkteve industriale dhe shmangien e ushqimeve të pasura me yndyra të ngopura.

Mëngjesi më i shëndetshëm është ai që përbëhet nga ushqime me cilësi të lartë ushqyese, të cilat janë burime të proteinave, acideve yndyrore, fibrave, vitaminave dhe mineraleve. Përveç kësaj, duhet të merret në porcione të drejta, pasi nuk duhet të kalojë 25% të nevojave ditore për kalori.

Mobi Casa

Nga Harvardi këshillojnë konsumimin e arrave sepse ato përfaqësojnë “një burim të mirë të ushqyesve, yndyrave të shëndetshme dhe proteinave”, përveç një kontributi themelor në “fibra, kalium dhe kalcium” në dietë. Ekspertët e Harvardit thonë se arrat janë një element për të kompletuar vaktin dhe jo një ushqim që duhet ngrënë veç. Raporti i fundit nga universiteti i lartpërmendur theksoi se arrat “kontribuojnë në uljen e niveleve të kolesterolit të keq”.

Sipas një studimi nga Penn State (SHBA), i kryer në vitin 2020, konsumi i përditshëm dhe i moderuar i arrave (50 gramë) si pjesë e një diete të shëndetshme “mund të jetë një mënyrë e mirë për të përmirësuar shëndetin e zorrëve dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës”. Për studimin, studiuesit rekrutuan 42 pjesëmarrës mbipeshë ose obezë, të cilët ishin midis moshës 30 dhe 65 vjeç.